liniowa
paweł: jak narysować wykres funkcji y=32x−2?
i czy inne przykłady robi się analogicznie do tego?
26 sie 17:13
Beti: wykresem
każdej funkcji liniowej jest prosta, którą żeby narysować wystarczy wyznaczyć
współrzędne dwóch punktów przez które ta prosta przejdzie, np:
| | 3 | |
y = |
| x−2 −−> ta prosta przejdzie przez punkty: (0,−2) i (2,1) |
| | 2 | |
26 sie 17:20
mycha:

a tak
26 sie 17:22
paweł: a jak wyznaczyć te współrzędne dwóch punktów?
26 sie 17:24
Piotr:
podstaw za x=0 i wylicz y
podstaw za y=0 i wylicz x
masz dwa punkty i do tego punkty przeciecia z osiami
26 sie 17:26
mycha:
y = ax + b
| | 3 | |
zacznij od b (jest na osi y), potem 3 w górę i 2 w prawo, bo a = |
| ,znowu 3 w górę |
| | 2 | |
i 2 w prawo i tak kilka razy, na koniec połącz wyznaczone punkty
26 sie 17:28
Beti: wybierasz sobie dowolną liczbę(będzie to współrzędna x) i podstawiasz ją za x do wzoru funkcji
−−> w ten sposób obliczysz y, czyli drugą współrzędną punktu.
np.: x = 0
| | 3 | |
i teraz: y = |
| *0 − 2 = −2 |
| | 2 | |
więc: (0,−2) − jeden z puntów, przez który przejdzie prosta
26 sie 17:28
Beti: dostałeś kilka różnych metod, któraś na pewno Ci podpasuje
26 sie 17:30
Piotr:
ja proponuję tak, bo czesto sie zdarza w poleceniu narysuj funkcje, a pozniej podaj wspolrzedne
punktow przeciecia z osiami. no to wtedy ma zrobione dwa w jednym
26 sie 17:33
paweł: bardzo dziękuje, na pewno postaram się zrozumieć. I tak wiem już więcej, niż wiedziałem
26 sie 17:39
pigor: ... niech y=ax+b i a≠0 , czyli u ciebie y=
32x−2 ⇒
gdy x=0 ⇒ y=b , a więc
(0,b) − jeden punkt prostej i tak u ciebie jest to
(0,−2),
zaś
gdy y=0 ⇒ ax+b=0 ⇔ x=−
ba , czyli
(−ba,0) − drugi punkt prostej i u ciebie
jest to : 2
32= 2*
23 =
43 , czyli
punkt
(23,0) − nieciekawa odcięta (1−sza współrzędna) punktu , dlatego lepiej wziąć
np. x=2 , wtedy y= 3−2=1 , czyli
(2,1) − drugi punkt prostej . ...
26 sie 18:24
27 sie 00:22
27 sie 00:23