loitzl9006: Ale wtedy przyjmujemy że odsetki są naliczane przez cały czas trwania kredytu od kwoty 50000zł.
Ja rozwiązałem trochę inaczej: założyłem że klient, spłacając stopniowo co miesiąc kredyt
dostaje coraz niższe odsetki (od aktualnej kwoty zadłużenia w danym miesiącu).
Na koniec pierwszego miesiąca kredytobiorca będzie miał
| | 0.12 | |
50000(1+ |
| ) zł = 50000*1.01 zł długu i wtedy spłaca pierwszą ratę w wysokości x zł. |
| | 12 | |
Dług wynosi więc 50000*1.01 − x zł. Zatem zadłużenie na koniec 2. miesiąca wyniesie
(50000*1.01 − x)*1.01 zł = 50000*1.01
2 − 1.01x zł
Potem znowu spłaca x zł. Dług wynosi więc 50000*1.01
2 − 1.01x − x zł
Na koniec 3. miesiąca będzie (50000*1.01
2 − 1.01x − x)*1.01 zł = (50000*1.01
3 − 1.01
2x −
1.01x) zł długu
...
...
Na koniec 12. miesiąca dług będzie wynosił
50000*1.01
12 − 1.01
11x − 1.01
10x − 1.01
9x − ... − 1.01x zł = 50000*1.01
12 −
(1.01
11x + 1.01
10x + 1.01
9x + ... + 1.01x) zł
zauważmy że w nawiasie mamy sumę 11 wyrazów ciągu geometrycznego o pierwszym wyrazie równym a
1
= 1.01x i ilorazie q=1.01.
Policzmy jego sumę ze wzoru
| | 1.01x(1−(1.01)11) | |
S11 = |
| ≈ 11.683x (sprawdź czy się nie walnąłem w |
| | 1−1.01 | |
obliczeniach)
Zatem dług będzie wynosił
50000*1.01
12 − 11.683x i żeby wszystko spłacić, trzeba jeszcze spłacić (na koniec 12.
miesiąca) pozostałe x zł. Zatem
50000*1.01
12 − 11.683x − x = 0
x ≈ 4442.27zł