funkcja kwadratowa
kajkaa: Witam,
mam wyznaczyc dziedzine w tym przykladzie i chcialam zapytac czy bedzie nia zbior liczb
rzeczywistych, gdyz delta wychodzi ujemna, czy dziedzina bedzie cos innego ?
Z gory bardzo dzieki za pomoc
√2x2 + 4x + 5
26 sie 16:04
Saizou :

ale to zależy też od tego co masz pod pierwiastkiem np.
y=
√2x2+4x+5
2x
2+4x+5≥0
Δ=16−40=−25 brak miejsc zerowych, ale z rysunku widać że funkcja przyjmuje tylko wartości
dodatnie zatem D: x∊R
26 sie 16:08
klaudiaaaa: dziekuje

*
26 sie 17:12