Dowod zbieznosci
Loka: Dowiesc ze jesli ciag an i bn sa zbiezne do tej samej granicy to i ciag
a1,b1,a2,b2,a3... jest zbiezny do tej granicy
26 sie 15:54
Loka: up
26 sie 20:22
Artur z miasta Neptuna:
wskazówka

skorzystaj z tw. Heinego na temat zbieżności ciągu

(ciąg jest zbiezny do granicy g, jeżeli każdy jego podciąg jest zbiezny do granicy g)
26 sie 20:32
Artur z miasta Neptuna:
a konkretniej jeszcze trzeba wykorzystać, że ów twierdzenie ma kwatyfikator ⇔
26 sie 20:33
Artur z miasta Neptuna:
albo po prostu z Cauchiego
∃k ∀m>k |bm−g| < |bk−g| ⋀ |am−g| < |ak−g|
niech M = MAX{ak;bk} = ε + g
∃k ∀m>k |bm −g| <|M−g| ⋀ |am −g| <|M−g| = ε
oczywiście uzbroić trzeba to w dodatkowe kwatyfikatory z ε
26 sie 20:49
Artur z miasta Neptuna:
Ewentualnie jeszcze by mozna bylo poszperac ... nie pamietam czy to tw. mialo jakas nazwe.
Ciqg zbiezny do g <=> wszystkie podciagi tego ciagu o elementach rozlacznych (a suma elemntow
rowna wyjsiowemu) sa zbiezne do g
26 sie 21:00