matematykaszkolna.pl
funkcje elartedifcil: czy mógłby mi ktoś dokładnie wytłumaczyć jak wyznaczyć dziedzine i miejsce zerowe fukncji? we wtorek mam poprawke i średnio to ogarniam.
 2x  
f(x)=

x−7  
f(x)=x−4
26 sie 15:36
Aga1.: a) Funkcja wymierna Dziedzina:Mianownik nigdy nie może być równy zero. x−7≠0 x≠7 D=R−{7} Miejsca zerowe. Wzór funkcji przyrównaj do zera.
2x 

=0 / *(x−7)
x−7 
2x=0 x=0 −−miejsce zerowe.
26 sie 15:39
Mila: 1) ułamek − mianownik różny od zera 2 )wyrażenie pod pierwiastkiem parzystego stopnia ma być większe lub równe zero. Rozwiąż to sprawdzę.
26 sie 15:40
Aga1.: Rozwiąż podobne zadanie
 −x+2 
a) f(x)=

x−3 
26 sie 15:40
elartedifcil: no chciałabym rozwiązać, ale właśnie nie wiem jak. To z ułamkiem to trochę da się zrozumieć. będzie coś w stylu: x−3≠0 x≠3 D=R−{3} ? a jak określać wartości dodatnie i ujemne?
26 sie 16:15
Piotr: chodzi Ci o całą funkcje?jesli tak, to:
 −x+2 
funcja przyjmuje wartosci dodatnie → f(x)>0 czyli w Twoim wypadku

>0
 x−3 
analogicznie z wartosciami ujemnymi a dziedzine wyznaczylas dobrze emotka
26 sie 17:15
Mila: 2) f(x)=x−4 dziedzina: x−4≥0⇔x≥4 miejsce zerowe: x−4=0⇔x−4=0 ⇔x=4
26 sie 17:22
elartedifcil: no chodzi mi ogólnie, bo np mam z wykresu wyznaczyć te wartości, to jak wtedy?
26 sie 17:26
Piotr: czy chodzi o: dla jakich argumentow funkcja przyjmuje wartosci dodatnie? to rozwiazujesz nierownosc o jakiej pisalem.
26 sie 17:35
elartedifcil: dokładna treść brzmi: określ przedziały, w których funkcja przyjmuje wartości dodatnie i ujemne. czyli tak jak wyżej? czy z wykresu jakoś się wyczytuje?
26 sie 17:37
Aga1.: Jak masz sporządzony wykres , to z wykresu odczytasz dla jakich argumentów funkcja przyjmuje np.wartości dodatnie. Gdy masz podany wzór, to rozwiązujesz odpowiednią nierówność.
26 sie 20:35