funkcje
elartedifcil: czy mógłby mi ktoś dokładnie wytłumaczyć jak wyznaczyć dziedzine i miejsce zerowe fukncji? we
wtorek mam poprawke i średnio to ogarniam.
f(x)=
√x−4
26 sie 15:36
Aga1.: a) Funkcja wymierna
Dziedzina:Mianownik nigdy nie może być równy zero.
x−7≠0
x≠7
D=R−{7}
Miejsca zerowe.
Wzór funkcji przyrównaj do zera.
2x=0
x=0 −−miejsce zerowe.
26 sie 15:39
Mila: 1) ułamek − mianownik różny od zera
2 )wyrażenie pod pierwiastkiem parzystego stopnia ma być większe lub równe zero.
Rozwiąż to sprawdzę.
26 sie 15:40
Aga1.: Rozwiąż podobne zadanie
26 sie 15:40
elartedifcil: no chciałabym rozwiązać, ale właśnie nie wiem jak. To z ułamkiem to trochę da się zrozumieć.
będzie coś w stylu:
x−3≠0
x≠3
D=R−{3} ?
a jak określać wartości dodatnie i ujemne?
26 sie 16:15
Piotr:
chodzi Ci o całą funkcje?jesli tak, to:
| | −x+2 | |
funcja przyjmuje wartosci dodatnie → f(x)>0 czyli w Twoim wypadku |
| >0 |
| | x−3 | |
analogicznie z wartosciami ujemnymi
a dziedzine wyznaczylas dobrze
26 sie 17:15
Mila: 2) f(x)=√x−4
dziedzina:
x−4≥0⇔x≥4
miejsce zerowe:
√x−4=0⇔x−4=0 ⇔x=4
26 sie 17:22
elartedifcil: no chodzi mi ogólnie, bo np mam z wykresu wyznaczyć te wartości, to jak wtedy?
26 sie 17:26
Piotr:
czy chodzi o:
dla jakich argumentow funkcja przyjmuje wartosci dodatnie?
to rozwiazujesz nierownosc o jakiej pisalem.
26 sie 17:35
elartedifcil: dokładna treść brzmi: określ przedziały, w których funkcja przyjmuje wartości dodatnie i
ujemne.
czyli tak jak wyżej? czy z wykresu jakoś się wyczytuje?
26 sie 17:37
Aga1.: Jak masz sporządzony wykres , to z wykresu odczytasz dla jakich argumentów funkcja przyjmuje
np.wartości dodatnie.
Gdy masz podany wzór, to rozwiązujesz odpowiednią nierówność.
26 sie 20:35