Sześciokąt foremny.
A.B.C.D: zad1. Sześciokąt foremny o boku 4 cm podzielono przekątnymi wychodzącymi z jednego wierzchołka
na cztery trójkąty.
a. Wszystkie otrzymane trójkąty są przystające
b. wszystkie otrzymane trójkąty są podobne
c. dwa spośród tych trójkątów mają pole równe 16 pierw z 3 cm kwadratowych
d. dwa spośród tych trójkątów mają obwód równy 4(3+ pierw z 3)cm
Bardzo proszę o rysunek i wyjaśnienie.
26 sie 15:18
ICSP:

bok = 4
czerwony = krótsza przekątna = 4
√3
zielony = dłuższa przekątna = 8
teraz dopasuj odp .
P.S. Trójkąty są oznaczone cyferkami
26 sie 15:29
loitzl9006:

widać zatem że odpowiedzi a i b od razu odpadają
a co do odpowiedzi c i d to wykorzystaj fakt, że dłuższa (czerwona) przekątna sześciokąta jest
dwa razy dłuższa od jego boku. Wynika to z tego że sześciokąt foremny o boku długości a dzieli
się na sześć trójkątów równobocznych o boku długości a
26 sie 15:32
loitzl9006: ICSP ładniej się postarałeś
26 sie 15:33
ICSP: Nie ma się co starać

Przecież w panelu rysowania masz sześciokąt foremny
26 sie 15:34
loitzl9006: o kurde faktycznie oświeciłeś mnie
26 sie 15:37
A.B.C.D: Chyba już rozumiem

Czyli krótszą przekątna mogę obliczyć z twierdzenia Pitagorasa?
26 sie 15:54
loitzl9006: tak
26 sie 15:59
A.B.C.D: Czy to będzie odpowiedź d?
26 sie 16:20
loitzl9006: zgadza się
26 sie 16:47
A.B.C.D: Dziękuję bardzo !
26 sie 17:13
sylwia: a czy czerwona przekątna nie bedzie miała przypadkiem 4 pierwiastek z 2, bo to
przeciwprostokątna trójkąta równoramiennego ma przecież: a pierwiastek z dwóch
9 cze 17:10
sylwia: a nie sorry to gdy trójkąt jest prostokątny, nie zauważyłam moj bład
9 cze 17:11