Naszkicuj wykres funkcji
Mati00721: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=√x4−6x3+9x2−3x. Rozwiąż nierówność f(x)>0.
26 sie 14:53
ICSP: ICSP: f(x) = √x4 − 6x3 + 9x2 − 3x = |x2 − 3x| − 3x
x2 − 3x ≥ 0 ⇒ x ∊ (−∞;0> suma < 3 ; + ∞)
x2 − 3x < 0 ⇒ x ∊ (0;3)
tak więc :
1 o :x ∊ (−∞;0> suma < 3 ; + ∞)
|x2 − 3x| − 3x = x2 − 3x − 3x = x2 − 6x
2o : x ∊ (0;3)
|x2 − 3x| − 3x = −x2 + 3x − 3x = −x2
twój wykres wygląda tak :
⎧ x2 − 6x gdy x ∊ (−∞;0> suma < 3 ; + ∞)
f(x) =⎨
⎩ −x2 gdy x ∊ (0;3)
26 sie 15:13
Mati00721: ok dzieki
26 sie 15:16
pigor: no to dalej np. tak :
f(x) >0 ⇔ |x
2−3x|−3x >0 ⇔ (x
2−6x >0 i x∊R \ (0;3) ) lub (−x
2>0 i x∊(0;3) ) ⇔
⇔ x(x−6) >0 i x∊R \ (0;3) lub [−x
2>0 i x∊(0;3)] ⇔ x<0 lub x>6 lub x
2< 0 i
x∊(0;3) ⇔ x∊(−
∞;0) U (6;+
∞) lub x∊∅ ⇔
x∊(−∞;0) U (6;+∞) . ...
26 sie 16:11