.
melania.: w trojkacie prostokatnym przyprostokatne maja dlugosc 12 cm i 5 cm. przez wierzcholek kata
prostego poprowadzono prosta, ktora podzielilaten trojkat na dwa trojkaty o rownych obwodach.
oblicz stosunek dlugosci promieni okregow wpisanych w powstale trojkaty.
bardzo bym prosila o wytlumaczenie, co, jak , skad.
4 maj 11:57
Bogdan:

Wskazówki:
|BC| =
√25 + 144 = 13
5 + y + 13 − x = 12 + y + x ⇒ 2x = 6 ⇒ x = 3
Z twierdzenia kosinusów w trójkącie ADC:
| | 5 | |
y2 = 25 + 100 − 2*5*10*cosα, cosα = |
| |
| | 13 | |
Stąd obliczamy y.
r
1 − długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt ADC,
r
2 − długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt ABD,
P1 − pole trójkąta ADC,
P2 − pole trójkąta ABD.
4 maj 13:10
modliszka:
16 wrz 20:38