dziedzina funkcji dwóch zmiennych
Fout: Wyznacz DF
f(x,y)=
√−x2+8x−y2−ln(x
2−4x−y)

Proszę o pomoc
26 sie 14:09
loitzl9006: układ nierówności trzeba rozwiązać:
−x2+8y−y2≥0
x2−4x−y>0
pierwszą nierówność mnożysz obustronnie razy (−1) i zwijasz do nierówności przedstawiającej
koło tak żeby móc odczytać promień koła i jego środek
drugą nierówność mnożysz też obustronnie razy (−1) a potem przenosisz wszystko co z iksami na
prawo, rozwiązaniem tej nierówności będą wszystkie punkty leżące na dół od paraboli.
Pamiętaj o zmianie znaku nierówności gdy mnożymy/dzielimy ją przez liczbę ujemną
26 sie 14:34
pigor: ... otóż, z definicji pierwiastka arytmetycznego i logarytmu :
D(x,y) : −x
2+8x−y
2 ≥0 i x
2−4x−y >0 ⇔ x
2−8x+y
2 ≤ 0 i x
2−4x >y ⇔
⇔ x
2−8x+16 + y
2 ≥ 16 i y< x
2−4x+4−4 ⇔
(x−4)2+y2 ≥ 42 i
y< (x−2)2−4 ,
no to teraz narysuj sobie (ciagła linią) koło o S=(4,0) i r=4 i masz obszar poza nim wraz z
okręgiem (brzegiem koła) oraz
narysu (przerywaną linią − dlaczego ?) ) parabolę o W=(2,−4) i miejscach zerowych 0,4 i
zamaluj co trzeba to "wyjdzie ci" część wspólna płaszczyzny R
2 , czyli szukana dziedzina
D(x,y) ; oczywiście przydałoby się znaleźć jeszcze punkty wspólne okręgu i paraboli
26 sie 14:47
Fout: Dziękuję

tylko nie rozumiem dlaczego 8x zamieniło się na 8y ?
26 sie 14:50
Fout: a skąd sie wzięło to "16" z pierwszego równania chodzi mi konkretnie o pierwszy człon
x2−8x+16 + y2 ≥ 16 ?
26 sie 14:55
loitzl9006: Zobacz: była sobie nierówność x2−8x+y2≤0
i teraz dodano 16 zarówno do lewej strony, jak i do prawej (można tak zarówno w równaniach jak
i w nierównościach):
x2−8x+16+y2≤16
abyś lepiej zauważył wzór skróconego mnożenia w x2−8x+16
tylko u pigora jest literówka: zamiast ≥ powinno być ≤
Co do zamiany 8x na 8y to nie widzę nic takiego
26 sie 15:22
Fout: ahhhaaaaaaaaaa dzięki za pomoc teraz wszystko jest jasne
26 sie 15:32
pigor: ... dzięki
loitz , przepraszam za ten zwrot nierówności , a właśnie to ...

na zewnątrz
koła coś mi sie nie podobało i moglem cofnąć się, ale − moja wada − nie umiem wracać do tyłu i
szukać ... jak już piszę online . ...
26 sie 15:33