potęgi
Paweł: | 2*320−5*319 | |
| = jak postąpić z tymi potęgami   |
| 99 | |
26 sie 14:00
Piotr:
w liczniku wyciagnac przed nawias
99=(32)9
26 sie 14:02
Saizou : | *−320−5*319 | | 318(2*32−5*3) | |
| = |
| =2*32−5*3=2*9−5*3=18−15=3 |
| (32)9 | | 318 | |
26 sie 14:04
Piotr:
i znowu po zabawie
Saizou szaleje
26 sie 14:06
Saizou : Piotrze teraz idę rysować wykresy więc na jakiś czas mnie nie będzie
26 sie 14:07
26 sie 14:08
Paweł: Dzięki Wielkie za objaśnienienie.
26 sie 14:11
Piotr:
Paweł to chyba nie do zadania powyzej
26 sie 14:13
pigor: ... lub
| 2*320−5*319 | | 2*3*319−5*319 | | 6*319−5*319 | |
| = |
| = |
| = |
| 99 | | 32*9 | | 318 | |
| | 1*319 | | 319 | |
= |
| = |
| = 3 19−18= 3 1= 3 . ...  |
| | 318 | | 318 | |
26 sie 14:18
Paweł: | 27a5 | | 9a4 | |
| : |
| =...... |
| 20b3 | | 12b4 | |
(x
−2+y
−1)
2=
(
23)
50*(1.5)
50=1
50=1 ?
Bądźcie tak mili
26 sie 14:38
26 sie 14:40
Paweł: Znam te wzory, poprostu nie mam pomysłu na rozwiązanie tych 2 przykładów
26 sie 14:44
Paweł: log19 33√3= Pomoże ktoś...
26 sie 15:34
Mila:
3
−2c=3*3
1/3
3
−2c=3
4/3
dokończ
26 sie 15:37
pigor: ... oto jeden ze sposobów np. tak :
niech log
19 3
3√3= x i
x∊R , z definicji logarytmu ⇒ (
19)
x= 3
3√3 ⇔
⇔ 9
−x = 3* 3
13 ⇔ 3
−2x = 3
1+13 ⇔ −2x = 1+
13 / * 3 ⇔
⇔ −6x = 3+1 / : (−2) ⇔ 3x= −2 ⇔
x= −23 . ...
26 sie 15:44