funkcja kwadratowa
ejkawa: dana jest funkcja y= −2(x−3)(x−1)
a)odczytaj ze wzoru jej miejsca zerowe
b)podaj współrzędne wierzchołka paraboli,która jest wykresem tej funkcji
c)przekształć równanie do postaci ogólnej oraz kanonicznej
proszę o rozwiązanie
26 sie 13:46
Piotr:
a) 3 oraz 1
26 sie 13:52
Saizou : a) korzystając ze wzoru f(x)=a(x−x
1)(x−x
2)
mamy że x
1=3 i x
2=1
najpierw zrobimy podpunkt c
c)
ogólna
y=−2(x
2−4x+3)
y=−2x
2+8x−6
−kanoniczna
Δ=64−48=16
zatem
f(x)=−2(x−2)
2+2
b) X
w=2
Y
w=2
W=(2:2)
26 sie 13:57
pigor: ... np. tak : niech
y=f(x)= −2(x−3)(x−1) ,
to
a) y= 0 ⇔ x= 3 ∨ x= 1 , czyli
x∊{3,1} ,
b) p= x
w=
12(3+1)= 2 i q= y
w= f(2)= −2(−1)*1= 2 , czyli
(p,q)=(2,2) ,
c) y= a(x−p)
2+q=
−2(x−2)2+2 − postać kanoniczna , zaś
y= −2(x−3)(x−1)= −2(x
2−4x+3) ⇒
y= −2x2+8x−6 − postać ogólna . ...
26 sie 14:05
Eta:
| | x1+x2 | | 3+1 | |
b) xw= |
| = |
| = 2 |
| | 2 | | 2 | |
y
w=f(x
w)= f(2)= −2*(−1)= 2 , W(2,2)
26 sie 14:07
Eta:
26 sie 14:08
ejkawa: dziękuję
26 sie 14:09