Zbadaj liczbe pierwiastkow rownania w zaleznosci od wartosci parametru m
Mati00721: Zbadaj liczbe pierwiastkow rownania w zaleznosci od wartosci parametru m:
x2−3|x|−4=m
26 sie 13:18
Saizou : narysuje funkcję f(x)=x2−3lxl−4 i odczytaj liczbę rozwiązań
26 sie 13:23
Mati00721: ale chodzi mi o to, jak mam tą wartosc bezwzgledna narysowac
26 sie 13:35
Saizou :

I dla x≥0
h(x)=x
2−3x−4
II dla x<0
g(x)x
2+3x−4
zatem otrzymamy<patrz rysunek>
26 sie 13:36
Mati00721: ok dzieki
26 sie 13:37
Saizou : albo
I dla x≥0
h(x)=x2−3x−4 mamy obliczyć miejsca zerowe funkcji zatem
0=x2−3x−4
x1=4
x2=−1 sprzeczność nie spełnia założenia x≥0
II dla x<0
g(x)=x2+3x−4
x1=−4
x2=1 sprzeczność nie spełnia założenia x<0
zatem ostatecznie f(x)=0⇔x∊{−4:4}
26 sie 13:43
Mila: Saizou, Mati odpowiedź? ( liczba rozwiązań)
Trzeba jeszcze obliczyć współrzędne wierzchołka paraboli i podać punkt przecięcia osi OY.
26 sie 15:55
Aga1.: | | −Δ | |
Potrzebna jest jeszcze druga współrzędna wierzchołka yw= |
| = |
| | 4a | |
i punkt wspólny z osią OY : (0−4)
Odp.
Dla m<y
w równanie nie ma rozwiązania
Dla m∊{y
w}U(−4,
∞) równanie ma 2 rozwiązania
Dla m=−4 równanie ma 3 rozwiązania
Dla m∊(y
w,−4) równanie ma 4 rozwiązania
26 sie 15:55
Saizou : wiedziałem że coś źle robię, tylko nie wiedziałem co

no nic pozostaje tylko przeprosić za
wprowadzenie w błąd
26 sie 16:05
Mila: Saizou, zadanie było niedokończone. Rysunek bardzo dobry i potrzebny.
26 sie 16:38