wzory graniastoslupy
ertyui: mam takie pytanie
jak wzor normalnie na graniastoslupy P= 2Pp+Pb
i mam wzor przypuscmy na granias. prawidl.szesciokatnego − Pp= 6* a2√3 / 4
to kiedy zapisujemy Pc = 2Pp+Pb .. to musi byc 2*6 a2√3/ 4 ? przez ta dwojke musimy pomnozyc
?
26 sie 12:42
Saizou : a masz wzór P=
2Pp+P
b
| | 3a2√3 | |
zatem P=2* |
| +Pb=3a2√3+Pb |
| | 2 | |
26 sie 12:45
ertyui: to czyli dobrze mowie oka dzieki
26 sie 12:47
Piotr:
już Ci to kilkukrotnie pisalem

bys sama wyprowadzala sobbie wzory a nie uczyla sie do
konkretnych bryl.
w graniostoslupie prawidlowym szesciokatnym masz 2 podstawy zbudowane z szesciokatow foremnych
i szesc scian bocznych, ktore sa prostokatami. sama sobie odpowiedz na pytanie
26 sie 12:48
ertyui: ja juz wiem wiem, to opanowalam, z tym uczeniem sie na pamiec, tylko tu pytam bo wlasnie
zmienilam tok myslenia co do wzorow, znowu pozmienialo mi sie all i upewnic sie chcialam.
no ale dobrze mysle, wiem, ze dwie podstawy takze jak poskracam
Pc=2Pp+Pb
Pp= 6* a2√3 / 4 , 6 skroci sie z 4 mam 3a2√3 / 2 * dwie podstawy czyli razy 2 .. no to
wszystko sie zgadza,
tak samo jakbym miala 6* a2√3 / 4 tak czy siak razy dwa bo dwie podstawy, dobrze mysle.
26 sie 12:55
ertyui: dobra bo teraz ja tu wszystko na swiezo powtarzam. z przewrazliwienia wole sie upewnic czy
wszystko na bank tak ma byc, jutro egzamin woaah... xD
26 sie 12:56
Piotr:
powodzenia!
26 sie 12:59
ertyui: trzymajcie kciuki trzymajcie ! muszę zdać bo nowa szkoła już na mnie czeka także..

dam znać jak poszło
26 sie 13:01