symetryczne parabole
kropka: napisz wzór funkcji, której wykres jest symetryczny do wykresu funkcji f(x)=x2−x−2 względem
prostej y=2
póki co wyznaczyłam:
a=1
b=−1
c=−2
wierzchołek pierwszej paraboli
W=(0,5 ; −2,25)
drugiej paraboli
W=(0,5 ; 3,25)
policzyłam b drugiej paraboli
b=1
i w tym momencie zaczęły się problemy...
Δ drugiej paraboli wyszła mi −13
3,25=Δ/4a
3,25=Δ/−4
Δ=−13
później chciałam wyznaczyć c
Δ=b2−4ac
−13=1−4*(−1)*c
−14=4c
c=−3,5
gdzie jest błąd? z odpowiedzi w książce wynika że c wynosi +4
:(
4 maj 11:55
@Basia: Błąd jest tu:
W2=(0,5 ; 3,25)
Narysuj to sobie: W2(0,5 ; 6,25)
a1= 1 ⇒ a2=−1
−b22a2 = 0,5
−b2−2 = 0,5
b2 = 1
−Δ24a2 = 6,25
−Δ2−4 = 6,25
Δ2 = 25
b22 − 4a2c2 = 25
1 − 4*(−1)*c2 = 25
1+4c2=25
4c2 = 24
c2 = 6
a c można wyznaczyć prościej
c1 = −2
c2 symetryczne do c1 względem y=2
dł.c1c2 = 4
moim zdaniem c2=6
y = −x2 + x + 6
sprawdź to
4 maj 12:09
13LateK: a mozesz napisac... jak to obliczyć

od poczatku do końca\?
4 maj 12:19
kropka: ale nie rozumiem skąd w2=(0,5 ; 6,25) ?
W1=(0,5 ; −2,25) a oś symetrii w pkt y=1
odległość W1 od osi symetrii to 3,25 tzn że W2 też musi być oddalone o 3,25 od osi.. oś jest w
pkt 1 czyli 3,25+1=4,25 dobrze myślę?
4 maj 12:34
kropka: przeliczyłam jeszcze raz i wyszło

W2=(0,5 ; 4,25)
4,25=Δ/4a
4,25=Δ/−4
Δ=4,25*4
Δ=17
Δ=b
2 − 4ac
17=1+4c
c=4
wzór funkcji symetrycznej do danej to:
f(x)=−x
2+x+4
4 maj 12:50