układ nierówności
Mini: proszę o pomoc z układem równości
0,7= b*
√1−a2
26 sie 11:47
Basia: a gdzie tam jest jakaś nierówność ?
a∊<−1;1>
dodaję stronami
b= 0 ale to jest niemożliwe
czyli a musi być ujemne, czyli −a > 0
1,69 − 1,69a
2 = a
2
1,69 = 2,69a
2
| | √169 | | 13 | |
czyli a = − |
| = − |
| |
| | √269 | | √269 | |
dalej już sobie sam(a) policz
podstaw za a do (1) i wylicz b
to zwykłe rachunki
26 sie 12:00
teofrast: Z drugiego równania wynika, że b > 0, natomiast a ∊ (−1; 1). Podnosząc je stronami do kwadratu
otrzymamy:
0,49 = b2 − (ab)2. Wartość ab zaś otrzymujemy z pierwszego równania: ab = 1,3 • (−0,7),
a potem wyznaczamy dodatnią wartość b ...
Powodzenia!
P.S. Dlaczego to zostało nazwane układem NIERÓWNOŚCI ?
26 sie 12:03