granice
nn: granica takiej funkcji:
| | x+e−x | |
limx−>∞ |
| = ∞  czy 1  |
| | x | |
| | 1 | |
też mam pytanie jeżeli wychodzi mi przy granicy x−>∞ wychodzi |
| to co mam napisać jako |
| | 0 | |
wynik?
26 sie 11:33
Basia:
ad.1
1 oczywiście
| | | | 1 | |
= 1 + |
| = 1 + |
| →1+0 = 1 |
| | x | | x*ex | |
ad.2
za mało danych; to na pewno będzie albo ±
∞; albo granica nie istnieje, ale czy (+) czy (−)
zależy od tego
jak mianownik dąży do tego 0
np.
26 sie 11:40
Basia:
trzeci przykład jest nie całkiem poprawny
ale będzie poprawny, jeżeli założymy, że x∊N
26 sie 11:43
nn: | | 1 | |
z tym |
| to mianowicie o takie coś mi chodzi: |
| | 0 | |
| | x3 | |
limx−>+∞ |
| = czyli.. |
| | 2(x+1)2 | |
| | x3 | | 1 | |
= |
| = dzielę wszystko przez to x3 i na końcu wychodzi mi właśnie |
| |
| | 2x2+4x+2 | | 0 | |
26 sie 11:49
Basia:
to nie dziel przez x
3 tylko przez x
2
to jest zasada: dzielimy przez najwyższą potęgę
mianownika
i dostaniesz
| x | | +∞ | |
| → |
| = +∞ |
| 2+4x+2x2 | | 2+0+0 | |
26 sie 12:02
nn: racja, pośpieszyłam sie, dzięki
26 sie 12:07
Basia: nie szkodzi; doświadczalnie przekonałeś się dlaczego dzielimy właśnie przez najwyższą potęgę
mianownika, a nie np. licznika
26 sie 12:10