oblicz wartosc wyrazenia
meter: Nie korzystając z tablic ani kalkulatora oblicz wartosc wyrazenia:
| cos35* x sin35* | |
| |
| cos55* x sin55* | |
bardzo proszę o rozwiązanie
26 sie 10:46
tech: sin(90−α)=cosα
26 sie 10:50
meter: a możesz napisac z jakiej zależnosci korzystałeś?
albo po prostu krótko wytlumaczyc?
26 sie 10:54
tech:

Nas tego w szkole uczyli, jako wzory obowiązkowe.
Jak narysujesz trójkąt, to wtedy łatwo zauważyć tą zależność:
β=90−α
sinβ=sin(90−α)=
ac
a jednocześnie cosα=
ac
wieć sin(90−α)=cosα
26 sie 11:06
Eta:
cos55
o= sin35
o i cos35
o= sin55
o
| | sin55o*sin35o | |
|
| = 1 |
| | sin35o*sin55o | |
26 sie 12:53