fghl
jula: ile soli dosypać do 20kg dziesięcioprocntowej solanki aby otrzymac solanke dwunastoprocentową ?
26 sie 10:22
Saizou :

metodą kubełkową
0,1*20+1*x=0,12(20+x)
2+x=2,4+0,12x
−0,4=−0,88x
x=2,2 kg
26 sie 10:56
26 sie 11:10
jula: odwrotnie jest podzielone ,

x= 0,45
26 sie 11:14
pigor: ... lub : niech
x = ? , to z porównania ...

wody np.
tak :
90%*20 = 88%(20+x) ⇔ 90*20−88*20 = 88x ⇔ 88x = 40 ⇔
⇔ x= 0,(45) , czyli x ≈ 0,45 kg=
45 dag soli należy dosypać . ...
26 sie 13:30
Saizou : tak źle podzieliłem ma być x=0,(45)kg
26 sie 13:38