procent składany
Paweł: Pan Kowalczyk złożył do banku 25 000 zł na cztery lata na procent składany. Jaka kwotę będzie
miał na koncie po tym okresie, jeśli oprocentowania w banku wynosi 10% w skali roku, a odsetki
kapitalizuje się co roku.
Kn=K0(1+p)n
Kn=2500*(1+0.1)4
Kn=2500*1.6
Kn=4026.27....ma wyjść 3401.22 nie co jest źle ...
25 sie 23:56
baca:
na koncie Kowalczyk nic nie będzie miał
25 sie 23:59
Mila: Należy uwzględnić podatek od odsetek ≈20%
2500*(1.08)
4 ≈ 3401.22
26 sie 00:08
Paweł: Dzięki moja wina było napisane na poprzedniej stronie że do kilku zadań trzeba uwzględnić
podatek..
26 sie 00:10
Mila:
26 sie 00:13
baca:
Nie ma takiego banku, który daje bez krętactw 10% odsetek rocznie, a to znaczy, że Kowalczyk
złożył swoje pieniądze w parabanku takim jak Alior Bank i wszystko wkrótce stracił
26 sie 00:19
Piotr:
baco idz lepiej pasac owce...
26 sie 00:27
ICSP: albo hodować jednorożce
26 sie 00:30
Paweł: Jak przy tablicy będę miał rozwiązać to zadanie albo podobne to będę cytował Twoje słowa Baco,
i odmówię rozwiązania
26 sie 00:42
baca:
No właśnie. Kiedyś układacze zadań trzymali się realiów, teraz zadania układają amatorzy,
którzy sami mają kłopoty z rachunkami i biorą do zadań okrągłe liczby, np. 10% zamiast
4,59%.
26 sie 00:47
tre: →→→⇒⇒⇒⇒⇒⇒∑≈ΩδΔΩ∞∮
1 paź 16:19