Gustlik: WAŻNA WŁASNOŚĆ CIĄGU ARYTMETYCZNEGO NIE POKAZYWANA W SZKOLE, A POZWALAJĄCA NA WYELIMINOWANIE
TAKICH BŁĘDÓW

!
Ciąg arytmetyczny to funkcja liniowa, której dziedziną jest N
+, a różnica jest równa
współczynnikowi kierunkowemu prostej, czyli jeżeli ciąg ma wzór a
n=
an+b (funkcja
y=
ax+b), to r=
a.
Czyli dla ciągu a
n=
2n r=
2, dla ciągu a
n=
3n−4 r=
3, a dla ciągu
a
n=
−5n+2 r=
−5. Wiem,że w szkole trzeba to udowadniać, ale dzięki znajomości tej
własności można łatwo wykryć błąd w oblicvzeniach. Jeżeli np. dla ciagu a
n=
2n różnica
wychodzi inna niż
2, dla ciągu a
n=
4n−1 różnica jest inna niż
4, to na 100 %
mamy błąd w obliczeniach.
Własność tę można łatwo udowodnić szkolną metodą na ogólnych danych, pozwala na szybkie
znalezienie różnicy ciągu bez jej liczenia, np. na maturze w zadaniach zamkniętych, a jej
znajomość pozwala na szybkie znalezienie takiego błędu.
asdf: @Gustlik
dobrze wiedzieć

Szkoda, że nauczyciele w szkole tego nie mówią, dlaczego? Żeby zaczęli
uczniowie myśleć? Moim zdaniem szkoła średnia to nie podstawówka, żeby bawić się w takie
pierdołki.