Saizou : lim | | 3 | | 1 | |
| ( |
| + |
| )  |
x→1 | | 1−x3 | | x−1 | |
25 sie 21:31
Artur z miasta Neptuna:
| 1 | |
Atria ... na przyszłość pisz korzystają z U |
| , a nie u 12 |
| 2 | |
| 3 | | 1 | |
lim |
| + |
| = //a3 − b3 = (a−b)(a2+ab+b2) // = |
| 1−x3 | | x−1 | |
| 3 | | 1 | | 3−(1+x+x2) | |
= lim |
| + |
| = lim |
| = |
| (1−x)(1+x+x2) | | −(1−x) | | (1−x)(1+x+x2) | |
| −x2 − x − 2 | | −(x−1)(x+2) | |
= lim |
| = lim |
| = .... dokończ |
| (1−x)(1+x+x2) | | (1−x)(1+x+x2) | |
25 sie 21:32
Atria: tak, dodałam to samo zadanie jeszcze raz

nie wiedziałam, że duże U coś zmieni

dzięki
25 sie 21:32
Atria: dzięki wielkie za pomoc
25 sie 21:33
Artur z miasta Neptuna:
maly chochlik
ostatnia linijka w ułamku jest −x2−x+2
25 sie 21:33
Atria: Tak patrzę i nie wiem co z tym dalej zrobić, bo wynik ma być 1
25 sie 21:37
Artur z miasta Neptuna:
jak to co ... podziel przez (1−x) = −(x−1)


aby się pozbyć symbolu nieoznaczonego
25 sie 21:38
Atria: | 1 | |
dokładnie tak zrobiłam... ale potem wyciągam przed nawias x i wychodzi mi − |
| bo w |
| 2 | |
mianowniku x dąży do 1
25 sie 21:43
Artur z miasta Neptuna:
to proszę napisać jak to zrobiłeś/−aś
25 sie 21:46
Artur z miasta Neptuna:
a po jaką cholerę 'x' wyciągasz

ta procedura jest tylko gdy x−>
∞ i masz 'symbol nieoznaczony'
25 sie 21:47
Artur z miasta Neptuna:
wstaw za 'x' liczbę '1' i sprawdź jaka wartość wychodzi ... jeżeli nie ma symbolu nieoznaczone
= tyle wynosi granica i koniec zadania... jeżeli symbol nieoznaczony jest to musisz
przekształcić wyrażenie, aby się pozbyć symbolu nieoznaczonego.
25 sie 21:48
Atria: | 1 | |
wynik ma być 1 a mi wychodzi |
| , a po co wyciągam? Tak mnie uczyli  |
| 2 | |
25 sie 21:49
Atria: | 3 | |
jeżeli podstawiam jedynke to wychodzi mi |
| |
| 0 | |
25 sie 21:51
Artur z miasta Neptuna:
| (1−x)(x+2) | | (x+2) | | 1+2 | | 3 | |
... = lim |
| = lim |
| = |
| = |
| = 1 |
| (1−x)(1+x+x2) | | (1+x+x2) | | 1+1+1 | | 3 | |

a co jeżeli 'wyciągasz 'x':
| (x+2) | | x (1+2/x) | | 1 + 2/x | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = |
| (1+x+x2) | | x(1/x + 1 + x) | | 1/x + 1 + x | |
| 1 + 2/1 | | 1+2 | |
= |
| = |
| = 1 |
| 1/1 + 1 + 1 | | 1+1+1 | |
25 sie 21:52
Eta:
| (x−1)(x+2) | | x+2 | | 3 | |
|
| = |
| ⇒ g= |
| = 1 |
| (x−1)(x2+x+1) | | x2+x+1 | | 1+1+1 | |
25 sie 21:53
Atria: dobra dzięki, pomyliłam się, zamiast jedynki dodałam 2 w mianowniku.... jeszcze raz dzięki
wielkie
25 sie 21:54
Artur z miasta Neptuna:
| 3 | | 1 | |
tak naprawdę jak podstawiasz '1' na samej górze to dostajesz |
| + |
| = ∞+∞ = SYMBOL |
| 0 | | 0 | |
NIEOZNACZONY

dlatego dokonalem operacji dodania tych ułamków, wspólny mianownik by w końcu podzielić licznik
i mianownik przez (x−1) czyli człon, który 'tworzył symbol nieoznaczoności'
25 sie 21:54