wartość bezwzględna
tech: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= |x−1| + |x+4|
Jak za to się zabrać? Czy trzeba robić na kilka przypadków?
25 sie 20:27
Artur z miasta Neptuna:
mozna
mozna też narysować tą funkcję
25 sie 20:30
Bogdan:

Dla x∊(−
∞, −4): f(x) = −(x − 1) − (x + 4) ⇒ f(x) = ...
Dla x∊<−4, 1): f(x) = −(x − 1) + (x + 4) ⇒ f(x) = ...
Dla x∊<1, +
∞): f(x) = (x − 1) + (x + 4) ⇒ f(x) = ...
25 sie 20:34
Mila:

1) zaznaczam na osi liczbowej przedziały:
dla x−1≥0⇔x≥1
dla x+4≥0⇔x≥−4
2) f(x)=|x−1|+|x+4| ustalamy wzór w każdym z przedziałów
a) x<−4 to f(x)=−x+1−x−4⇔f(x)=−2x−4
b) x≥−4 i x<1 to f(x)=−x+1+ x+4 ⇔ f(x)=5
c) x≥1 to f(x)= x−1+x+4 ⇔f(x)=2x+3
3) rysujesz wykres funkcji
25 sie 20:46
tech: Dla x∊(−∞, −4): f(x) = −(x − 1) − (x + 4) ⇒ f(x) = −2x − 3
Dla x∊<−4, 1): f(x) = −(x − 1) + (x + 4) ⇒ f(x) = 5
Dla x∊<1, +∞): f(x) = (x − 1) + (x + 4) ⇒ f(x) = 2x + 3
czyli będzie
f(Df): y∊<5;+≈>
zgadza się?
25 sie 20:48
tech: pomyliłem się:
f(Df): y∊<5;+≈)
25 sie 20:49
Mila: Ja się pomyliłam w sumowaniu:
a) f(x)= −2x−3
Zw=<5;∞)
25 sie 20:57
Bogdan:

Dla x∊(−
∞, −4): f(x) = −2x − 3
Dla x∊<−4, 1): f(x) = 5
Dla x∊<1, +
∞): f(x) = 2x + 3
25 sie 21:48
25 sie 23:10
pigor: ... Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= |x−1| + |x+4| ;
lub
z określenia odległości na osi Ox , dana funkcja f to suma odległości punktów o współrzędnej x
od punktów −4 i 1 taka, że dla x∊<−4;1> jest stała równa 5, a na lewo lub prawo od tych
punktów −4 lub 1 odpowiednio , czyli dla x∊(−
∞;−4) lub x∊(1;+
∞) f rośnie do +
∞ , a więc
f(x)∊<5;+∞) . ...
26 sie 00:33