matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
em:
dx
∫
x(1+x
2
)
25 sie 20:05
Artur z miasta Neptuna:
1
∫
dx
x*(1+x
2
)
krok 1 − rozkład na ułamki proste krok 2:
A
dx = Aln|x|
x
Bx+C
BX
B
dx =
=
ln|1+x
2
| + Carctg x
1+x
2
1+x
2
2
krok 3: koniec zadania
25 sie 20:09
em:
dzięki
25 sie 20:10