Wykonaj działania + założenia.
Hyde: | | x2+2x−3 | | x2+4x+4 | |
a) |
| * |
| |
| | x2−4 | | x2+6x+9 | |
| | 2x2+5x−3 | | 9x2+24x+16 | |
b) |
| * |
| |
| | 3x2+7x+4 | | 4x2−1 | |
| | 5x2+7x+2 | | 3x2+2x−1 | |
c) |
| * |
| |
| | x2+2x+1 | | 25x2−4 | |
Proszę o dokładne rozpisanie zadania, ponieważ chcę się dowiedzieć jakie błędy popełniam w
obliczeniach
25 sie 20:02
Artur z miasta Neptuna:
to podaj Twoje obliczenia, to zobaczymy gdzie masz błędy
25 sie 20:03
Artur z miasta Neptuna:
zaczynasz od zauważenia 'ściągnięcia' do prostrzych postaci
x2+2x−3 = (x−1)(x+3)
x2−4 = (x−2)(x+2)
x2+4x+4 = (x+2)2
x2+6x+9 = (x+3)2
25 sie 20:04
Hyde: a) już zauważyłem swój błąd
b)rozumiem, że 2x
2+5x−3, 3x
2+7x+4, 9x
2+24x+16 liczymy z delty i sprowadzamy do postaci
iloczynowej, a więc pierwiastki dla pierwszej delty: x1=−3, x2=0,5; postać iloczynowa
2(x+3)(x−0,5),
| | 4 | | 4 | |
dla drugiej delty: x1=−1, x2= |
| ; postać iloczynowa: 3(x+1)(x− |
| ), dla trzeciej delty: |
| | 3 | | 3 | |
x0=U−{4}{3}; postać iloczynowa: (x+{4}{3})
2. Zatem:
| 2x2+5x−3 | | 9x2+24x+16 | | 2(x+3)(x−0,5) | |
| * |
| = |
| *U{ |
| 3x2+7x+4 | | 4x2−1 | | 3(x+1)(x−43) | |
(x+
43)
2}{(2x−1)(2x+1)}. I w tym miejscu się zatrzymałem. Sorki za błędy w edycji, mam
nadzieję, że się doczytasz.
25 sie 21:39
Artur z miasta Neptuna:
2x2+5x−3 = 2(x+3)(x−0.5)
3x2+7x+4 = 3(x+1)(x+4/3)
9x2+24x+16 = (x+4/3)2
4x2−1 = 4(x−0.5)(x+0.5)
25 sie 21:43
Artur z miasta Neptuna:
co do drugiego −−− gdyby miejsca zerowe były róznych znakow (tak jak Ci niby wyszło) to
przecież ich iloczyn *'współczynnik a' ma dać wyraz wolny ... który jest dodatni ⇒ sprzeczność
25 sie 21:44
Artur z miasta Neptuna:
zawsze po rozłozeniu przemnóż sobie (wzory Viete'a) by sprawdzić czy dobrze jest rozłożony
25 sie 21:45
asdf: | | 5x2 + 7x + 2 | | 3x2 + 2x − 1 | |
c) |
| * |
| |
| | x2 + 2x + 1 | | 25x2 − 4 | |
rozłożę:
5x
2 + 7x + 2 = 5x
2 + 5x + 2x + 2 = 5x(x + 1) + 2(x + 1) =
| | 2 | |
(5x + 2)(x + 1) = 5(x + |
| )(x + 1) |
| | 5 | |
x
2 + 2x + 1 = x
2 + x + x + 1 = x(x + 1) + 1(x + 1) = (x + 1)
2
3x
2 + 2x − 1 = 3x
2 + 3x − x − 1 = 3x(x + 1) − 1(x + 1) = (3x + 1)(x + 1)
| | 2 | | 2 | |
25x2 − 4 = (5x − 2)(5x + 2) = 25(x − |
| )(x + |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
25 sie 22:58
asdf: | | 2 | | −2 | |
D = R / {−1; |
| ; |
| } |
| | 5 | | 5 | |
25 sie 23:01
borussia112: x −2 (x−3+2x−2+3x−3)
13 wrz 20:28
borussia112: wykonaj działania , przy założeniu , że x ≠0
2x−2(x−x2+2x3+3x−2)
13 wrz 20:47