zadanie rysunkowe
aarrr:

studnia s zostala zlokalizowana w odl 4km od od drogi laczocej wies w1 i w2, odl od studni do
kazdej
wsi w lini prostej jest taka sama
oblicz odl miedzy wsia w1 i w2
oblicz odleglosc od studni do w3
prosze o pomoc i wyjasnienia,
25 sie 19:42
Kwachu: w1 + w2= 4+ 4= 8km
odl w3→s=4km
25 sie 19:46
Kwachu: nie, źle.
źle zrozumiałem treść zadania, wyniki są złe.
25 sie 19:48
+-: Napisz dokładnie treść zadania, z tymi danymi rozwiazań jest nieskończona ilość.
25 sie 20:01
loitzl9006: Czemu? Jest tylko jeden taki punkt, który jest równooddalony od w1 w2 i w3.
Odległości:
− od w1 do s
− od w2 do s
− od w3 do s
są takie same więc trójkąty w1sw2, w1sw3, w2sw3 są równoramienne
patrzymy na trójkąt sw2w3
oznaczmy kąt sw3w2=x
wtedy kąt w3s2s=x
i kąt w3sw2=180−2x
teraz patrzymy na trójkąt sw1w3
kąt w1w3s ma miarę 120−x
więc kąt sw1w3 ma miarę też 120−x
czyli kąt w1sw3 ma miarę 2x−60
obliczamy miarę kąta w1sw2
miara kąta w1sw2 = miara kąta w1sw3 + miara kąta w3sw2
miara kąta w1sw2 = 2x−60+180−2x = 120
Zatem trójkąt w1sw2 jest trójkątem równoramiennym rozwartokątnym o kącie rozwartym 120o
z tego trójkąta wyliczysz odległość np. w1s
i jak to obliczysz to już masz odpowiedź (bo odległość studni od w1 jest taka sama jak od wsi
w3).
25 sie 20:13
loitzl9006: literówka. Tam gdzie jest w3s2s=x powinno być w3w2s=x
25 sie 20:16
Eta:
| | 8√3 | |
R= |Sw3|= 8 , |Pw2|= |
| = 4√3 |
| | 2 | |
|w
1w
2|= 2*|P
w2|= 8
√3
25 sie 21:22
+-:

Rzeczywiście nie doczytałem, chociaż mogłoby byćtrochę jaśniej napisane.
Z tegowynika, że wioski leżą na okręgu, w którego środku znajduje się studnia. Trójkąt W1W2W3
jest wpisany w ten krę z twierdzenia sinusów oraz Pitagorasa mamy:
s/sin120=2R →s/2= R*sin120
s/2=
√R2−42 czyli
R*sin120=
√R2−42 oblicz dalej
25 sie 21:54
Eta:
25 sie 22:22