Ciągi liczbowe.
Ola: Dla jakich wartości x liczby 3x+1 , 2x−4 , 5x+3 , tworzą (w podanej kolejności) ciąg
arytmetyczny?
25 sie 16:48
AS: A jaki jest podstawowy warunek,by kolejne wyrazy ciągu były arytmetycznym?
25 sie 16:51
Ola: nie wie... dodawanie od poprzedniego wyrazu różnicy r
25 sie 16:56
Artur z miasta Neptuna:
czyli:
2x−4 −(3x+1) = r
oraz
5x+3 − (2x−4) = r
czyli
2x−4 −(3x+1) =5x+3 − (2x−4
rozwiąż
25 sie 16:58
25 sie 17:03
pigor: ... lub z definicji arytmetycznego ciągu (a
n) różnica a
n+1−a
n=const.=r ,
czyli tu:
np. : 5x+3−(2x−4) =2x−4−(3x+1) ⇔ 5x+3−2x+4= 2x−4−3x−1 ⇔ 3x+7= −x−5 ⇔
⇔ 4x=−12 /:4 ⇔
x= −3 − szukana
wartość x . ...
25 sie 17:14
pigor:
25 sie 17:16
ICSP:
25 sie 17:16
pigor: ...

przepraszam za ten "pusty" post powyżej, więc może
jeszcze tak :
z własności 3−ech kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego a
n−1, a
n, a
n+1 :
2an= an−1+an+1 , czyli u ciebie :
2(2x−4)= 3x+1+ 5x+3 ⇔ 4x−8= 8x+4 ⇔
⇔ −12=4x ⇔
x=−3 . ...
25 sie 17:25
Gustlik: | | a+c | |
Liczby a, b, c tworzą w tej kolejności ciag arytmetyczny, gdy b= |
| , środkowy wyraz jest |
| | 2 | |
średną arytmetyczną wyrazów skrajnych.
Czyli
| | 3x+1+5x+3 | |
2x−4= |
| → rozwiąz teraz to równanie. |
| | 2 | |
25 sie 23:45
baca:
Oli już dawno tu nie ma i pewnie już tu nie zajrzy, ale popisywacze nie odpuszczają
25 sie 23:57
Mila: No i cóż to Ci baco szkodzi? Ola jutro spojrzy i skorzysta z propozycji.
Twoja uszczypliwa uwaga rani kolegów.
26 sie 00:13
ICSP: 
26 sie 00:15
pigor: a mnie
pigor−a przez małe p taka − celna , jak na mój gust − uwaga wcale nie rani .
26 sie 00:39