| 3 | ||
6+3+...+ | ||
| 32 |
| 1 | ||
q = | ||
| 2 |
| 3 | ||
an = | ||
| 32 |
| 1−q | ||
Sn = a1 * | − z tego policzysz sumę po wyliczeniu n. | |
| 1−qn |
| 3 | ||
ale jak wyliczyć te n, bo wychodzi mi cos takiego | = 6*12n−1 | |
| 32 |
| 1 | 3 | |||
6 * ( | ){n−1 = | // : 6 | ||
| 2 | 32 |
| 1 | 1 | |||
( | )n−1 = | |||
| 2 | 64 |
| 1 | ||
teraz zapisze prawą stronę jako potęgę liczby | i porównaj wykładniki. | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
( | )n−1= | |||
| 2 | 64 |
| 1 | 1 | |||
( | )n−1= ( | )6 ⇒ n−1= 6 ⇒ n=7 | ||
| 2 | 2 |