trygonometria
tech: W tym roku zamierzam podejść do matury rozszerzonej z matematyki, dlatego dziś zabrałem się za
zadania

(wiem, trochę późno, ale lepiej późno niż wcale). I mam problem z tym zadaniem:
Wyznacz wartości funkcji:
y=sinx
2+sinx
gdy odczytam miejsca zerowe, to coś mi to da?
y=sinx (sinx+1)
25 sie 15:10
tech: czy można zrobić to na pomocniczej t? i później odczytać wartości najm i najw funkcji?
25 sie 15:17
Mila: Czy nie chodzi o zbiór wartości funkcji?
25 sie 15:22
tech: tak, o zbiór wartości funkcji, wyleciało mi
25 sie 15:25
Mila: sinx=t i t∊<−1,1>
i znajdź wartość najmniejszą i największą f(t)=t2+t w tym przedziale.
25 sie 15:29
tech: sin x = t t∊<−1;1>
y=t2+t
y=t(t+1)
t1=0 t2= −1
f. kwadratowa ma ramiona skierowane do góry, więc trzeba odczytać, jaka jest największa i
najmniejsza wartość w <−1,1>
f(−1)=0
f(1)=2
p= − 12
f(−1/2) = − 14
Czyli zbiorem wartości funkcji jest przedział <− 14;2>?
25 sie 15:30
Mila:
25 sie 15:33