Pytanie
elka: mam pytania jaka jest kolejnosć wykonywania działań przy potęgach np mam
[(43)−2]2*(43)6:(43)2=? to co najpierw? potęgowanie czy nawiasy czy co?
25 sie 14:50
elka: 
?
25 sie 14:53
Piotr:
Kolejnosc wykonywania dzialan:
− nawiasy
−potęgowanie, pierwiastkowanie
−mnożenie, dzielenie
−dodawanie, odejmowanie
25 sie 14:53
konrad: nie ma sensu tu robić potęgowania nawiasów najpierw i potem liczenia dalej, tylko trzeba
zastosować własności potęg:
25 sie 14:57
konrad: aj, pominąłem kwadrat...
25 sie 14:58
25 sie 14:59
Piotr:
źle
25 sie 14:59
Piotr:
wynik to 1
25 sie 14:59
konrad: a niby jakim cudem 1
25 sie 15:01
konrad: hm, chociaż
25 sie 15:02
Piotr:
napiszę tylko działania na wykładnikach : −4+6−2=0
25 sie 15:02
konrad: zgadza się, znowu błąd zrobiłem
25 sie 15:03
Piotr:
25 sie 15:04
konrad: ale już mi się nie chce tego kolejny raz pisać..
25 sie 15:06
elka: [9
43)
−2]
2*(
43)
6: (
43)
2= [(
34)
4: (
43)
4=(
34:
43)
4=1
4=1

czy to jest dobrze?
25 sie 15:12
elka: sorki tam nie ma 9 43 tylko samo 43 na samym początku
25 sie 15:13
Piotr:
źle.
najpierw potegowanie, potem dzielenie. tu masz zwykle dzialania na potegach.
| | 4 | | 4 | | 4 | |
( |
| )−4*( |
| )6:( |
| )2 masz wszedzie te same podstawy poteg wiec je dodajesz i |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 4 | |
odejmujesz −4+6−2=0 wiec zostaje ( |
| )0=1 |
| | 3 | |
25 sie 15:18
25 sie 15:20