Znajdz liczbe pierwiastkow rownania w zaleznosci od parametru m
Mati00721: Znajdz liczbe pierwiastkow rownania w zaleznosci od parametru m:
|x2−2x−3|=m
25 sie 14:46
Mila: Postać kanoniczna trójmianu:
x2−2x−3=(x−1)2−1−3=(x−1)2−4
zbiór wartości f(x)=x2−2x−3
zw=<−4,∞)
rysujesz wykres f(x) i prostą y=m
Dla m<−4 brak rozwiązań
m=−4 jedno rozwiązanie
m>−4 dwa rozwiązania
25 sie 14:53
Mila: To jest dla równania
x2−2x−3=m
Uzupełnię zaraz.
25 sie 14:54
Mila: Należy odbić symetrycznie część wykresu leżącą pod osią OX do góry.
Odp.1) dla m<0 brak rozwiązań
2) m=0 dwa rozwiązania
3) m∊(0,4) 4 rozwiązania
4) m=4 3 rozwiązania
5) m>4 dwa rozwiązania.
Jeśli masz jeszcze problem, to spróbuję narysować.
25 sie 15:00
Mati00721: nie nie, juz wiem, dzieki
25 sie 15:06
Mila:
25 sie 15:17