znajdź funkcje...
Timmy: Znajdź wszystkie funkcje f: N → N rosnące i spełniające warunki:
1o f(2) = 2
2o f(m*n) = f(m)*f(n) dla wszystkich m,n ∊ N
Proszę o podpowiedź, a nie rozwiązanie.
Wiem, że dla m = n = 2, mam f(4) = 4;
dla m = 1, mam f(1) = 1;
dla m = n = 0, mam f(0) = [f(0)]2, czyli f(0) = 0 lub f(0) = 1, ale ta druga
opcja odpada, bo funkcja nie byłaby rosnąca. Przypuszczam, że będzie to funkcja f(n) = n, ale
nie wiem jak to udowodnić no i nie wiem, czy to jest jedyna. Dzięki,
25 sie 14:28
Trivial: N to naturalne z zerem czy bez?
25 sie 14:31
Timmy: Nie ma napisane, więc przypuszczam, że bez. Więc ten przypadek, gdzie m=n=0, nie ma sensu.
25 sie 14:37
Vax: Hint: Indukcja
25 sie 14:38
Basia:
jak już pokazałeś, że f(0) = 0 i f(1) = 1
to dalej przez indukcję zupełną
Z: dla każdego k ≤ 2n f(k)=k i f(2n) = 2n
T: f(2(n+1)) = 2(n+1)
f(2(n+1)) = f(2)*f(n+1) = 2(n+1) bo n+1 ≤ 2n dla n≥2
i koniec
25 sie 14:38
Basia:
zapomniałam jeszcze o nieparzystych, ale to potem bo teraz mam gościa
25 sie 14:41
Timmy: A skąd mam wiedzieć, że f(n) = n to jedyne rozwiązanie?
25 sie 14:51
Vax: Można w ten sposób, widzimy, że f(1) = 1 , f(2) = 2. Załóżmy, że dla pewnego k ≥ 2 mamy:
f(1) = 1
f(2) = 2
f(3) = 3
...
f(k) = k
Pokażemy, że f(k+1) = k+1. Istotnie, jeżeli k+1 nie jest liczbą pierwszą, to możemy zapisać k =
a*b dla pewnych całkowitych dodatnich a,b ≠ 1, jednak wówczas:
f(k+1) = f(ab) = f(a)f(b) = a*b = k+1, czyli istotnie f(k+1) = k+1
Jeżeli k+1 jest liczbą pierwszą, to k+2 musi być liczbą złożoną (gdyż k ≥ 2, więc k+1 ≥ 3,
czyli k+2 jest liczbą parzystą większą od 2), możemy więc zapisać k+2 = a*b dla pewnych a,b ≥
2 i analogicznie jak poprzednio pokazujemy, że f(k+2) = k+2, czyli:
f(1) = 1
f(2) = 2
..
f(k) = k
f(k+2) = k+2
Ale funkcja f jest rosnąca, jej dziedziną są liczby naturalne i przyjmuje tylko wartości
naturalne, więc musi być f(k+1) = k+1, cnd.
25 sie 14:57
Timmy: Dziękuje, ładny sposób, Vax ; P
25 sie 15:19