oblicz
Damian: oblicz długość okręgu wpisanego i opisanego na Δ prostokątnym o przyprostokątnych 6 i 8 .
25 sie 14:27
ICSP: 2 i 5
25 sie 14:29
Basia:
środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest środkiem przeciwprostokątnej
25 sie 14:29
Damian: aha i tak nie rozumiem?
25 sie 14:30
25 sie 14:30
Damian: moze ktos poprostu jasno to obliczyc? osobno wpisany i opisany?
25 sie 14:34
Piotr:
przeciez napisalem Ci wzory. policz c z tw Pitagorasa i podstaw do wzorow.
r− promien okregu wpisanego
R− promien okregu opisanego
25 sie 14:36
Mila:

c
2=6
2+8
2
c=10
P
Δ=p*r, gdzie p − połowa obwodu Δ, r − promień okręgu wpisanego w Δ
p=(6+8+10):2=12
24=12*r
r=2
25 sie 15:16