matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
malina:
a pierwsza i druga pochodna z tej funkcji: f(x)= 1/lnx pierwsza pochodna: −1/x(lnx)
2
a druga pochodna: [(lnx)
2
+2x
2
lnx]/x
2
(lnx)
4
dla pewności... dziedzina tej funkcji to x∊(0,+
∞
)/{1}
czy jak to zapisać?
25 sie 14:19
Trivial:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%281%2Fln%28x%29%29%27
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%281%2Fln%28x%29%29%27%27
Możesz zapisać x ∊ (0,1)∪(1, +∞
).
25 sie 14:26
pigor:
1−sz jest o.k. , ale
−1
0−(−1)*(1* ln
2
x+x* 2lnx*
1
x
)
y ''= (
) ' =
=
xln
2
x
x
2
ln
4
x
ln
2
x+2lnx
lnx (lnx+2)
2+lnx
=
=
=
. ...
x
2
ln
4
x
x
2
ln
4
x
x
2
ln
3
x
25 sie 14:38
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick