oblicz
Damian: Odległość środka ciężkosci Δ równobocznego od jego wierzchołka =3
a)oblicz bok tgΔ
b)pole tgΔ oraz c) pole koła wpisanego i opisanego na tym Δ
25 sie 14:10
Damian: pomoze ktos?
25 sie 14:17
Saizou : tylko wytłumacz skrót tgΔ, bo tg=tangens Δ=trójkąt
25 sie 14:18
Bogdan:
Gdzie leży środek ciężkości w trójkącie równobocznym Damianie?
25 sie 14:18
Basia:
środek ciężkości trójkąta równobocznego jest też punktem przecięcia wysokości, dwusiecznych i
symetralnych
jest też środkiem okręgu wpisanego i opisanego
wyciągnij z tego wnioski
25 sie 14:19
Basia:
@Saizu tg△ miało znaczyć "tego trójkąta"
25 sie 14:20
Saizou : tak trochę nieściśle
25 sie 14:20
Damian: tg. skrót od tego
25 sie 14:20
Bogdan:
Mówiąc ściśle, środek ciężkości trójkąta jest punktem przecięcia środkowych trójkąta,
w trójkącie równobocznym środek ciężkości pokrywa się z punktem przecięcia wysokości,
dwusiecznych kątów i symetralnych boków trójkąta.
25 sie 14:23
Saizou :

x+3=h h to wysokość trójkąta
25 sie 14:24
Basia:
@Saizu co Ty kombinujesz ?
z treści: R=3
wyliczasz h
wyliczasz a
25 sie 14:26
Bogdan:
| | 3 | | 9 | |
Tu mamy od razu: R = 3, r = |
| , h = 3r = |
| |
| | 2 | | 2 | |
25 sie 14:30