oblicz
Blond: Hej chciałoby się komuś obliczyć mi zadanko bo ja wg nie wiem jak sie za nie zabrać: oblicz
pole kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu 4.
25 sie 13:42
ICSP: P = 32
25 sie 13:43
Blond: a jak to obliczyc?
25 sie 13:45
Blond: a jak policzyć jeszcze obwód?
25 sie 13:46
konrad: jeżeli kwadrat jest wpisany w okrąg to jest tak zależność: d=2r
d=a√2 ⇒ a√2=2r
czyli:
a√2=2*4
i liczysz a
25 sie 13:46
Blond: czyli a
√2=8\*2
2a
2=64
a
2=32\
√
a=4
√2
obw = 16
√2
25 sie 13:52
Eta:
Można tak;
a
√2= 8 /*4
4a
√2= 32
25 sie 13:53