Oblicz
Damian: Mamy trójkąt prostokątny równoramienny i wiem że przeciwprostokątna to 4√2.Jak obliczyć
środkową z wierzchołka kąta ostrego? Pilne do poprawki
25 sie 13:18
Piotr:
z twierdzenia Pitagorasa
25 sie 13:20
Damian: I jeszcze jedno zadanie : wiem że promień okręgu wpisanego w równoboczny trójkąt jest rowny
√3 a jak obliczyć długość boku tego trojkąta?
Ps. kumpel polecił mi tą strone i mam nadzieje że ktos wie jak to zadanie powinno wyglądać
chodzi potrzebuje wiedzieć jak to sie rozwiązuje z wynikiem bo na tej podstawie będe robił
inne zadania. Prosze o pomoc
25 sie 13:22
Damian: A tak jasniej mogłbys mi pokazać jak to sie rozwiązuje?
25 sie 13:22
Damian: ?
25 sie 13:23
konrad: | | 1 | | 1 | | a√3 | | a√3 | |
r= |
| h= |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 6 | |
25 sie 13:23
konrad:

ad 1.
b=4
√2
z Pitagorasa liczysz najpierw 'a' a potem też z Pitagorasa liczysz 'h'
25 sie 13:26
Damian: czyli jaki jest koncowy wynik?
25 sie 13:27
konrad: to sobie policz
25 sie 13:29
Damian: a jak mam policzyć z pitagorasa najpier a jak będe miał dwie niewiadome? Mogłbys mi to tak
jasno napisac jak to sie liczy? byłbym wdzięczny gdyz potrzebuję na tej podstawie robic inne
przykłady a nie jestem pewien czy dobrze to wylicze
25 sie 13:36
ICSP: "Mamy trójkąt prostokątny równoramienny i wiem że przeciwprostokątna to 4√2.Jak obliczyć
środkową z wierzchołka kąta ostrego? Pilne do poprawki"
Tego się nie liczy

Od razu się pisze odp
25 sie 13:38
konrad: a sorry,to przeciwprostokątna jest 4√2...
25 sie 13:43
konrad: czyli do tego rysunku: a=4√3
25 sie 13:43
konrad: znaczy 4√2
25 sie 13:43
pigor: przeciwprostokątna ma dł. 4
√2 i Δ prostokątny równoramienny, więc długości
przyprostokątnych to a=4 , np z wzoru na dł. przekątnej kwadratu o boku a : a
√2, zatem
jak poprowadzisz z kąta ostrego środkową s , to tworzy ona trójkąt prostokątny o bokach
4 i
12*4=2 , więc z tw. Pitagorasa masz :
s
2=2
2+4
2 ⇔ s
2=20 ⇒ s=
√20 ⇔
s=2√5 − szukana
dł.środkowej . ...
25 sie 13:47
ICSP: pigor coś ty zrobił

Przecież mamy prostokątny o katach 45, 45. Zatem długość środkowej spuszczonej z wierzchołka
kata prostego jest równa promieniowi okręgu opisanego na tym trójkącie czyli połowie
przeciwprostokątnej
25 sie 13:49
pigor: ale tam pisze z kąta ostrego ta środkowa
25 sie 13:51
ICSP: To już drugi raz dzisiaj
25 sie 13:52
ICSP: Dobra nic nie pisałem

Po prostu nie umiesz czytać
25 sie 13:53
konrad: uu, faktycznie
25 sie 13:54
Damian: A takie pytanko jeszcze z kąd wiemy że a =4? zawsze jest tak? np jak bd miał 5√2 to a = 5?
25 sie 13:56
pigor: ... ja też najpierw tak przeczytałem , ale przecież wtedy to nie byłoby co tam robić .
25 sie 13:56
pigor: tak zawsze , ta liczba
a przy pierwiastku , czyli
a√2 , to właśnie długość boku
kwadratu (tu − u ciebie − połowy kwadratu) . ...
25 sie 13:59
Damian: czyli co?
25 sie 14:00
Damian: ok rozumiem

25 sie 14:00