Rozwiąż równanie
Mati00721: Rozwiąż równanie:
(x2−9)√x−2=0
25 sie 12:25
Józek: NIe pomalujesz
25 sie 12:26
ICSP: x = 3 v x = 2
25 sie 12:27
Mati00721: Czy mógłby ktoś mi pomóc, co tym pierwiastkiem zrobic?
25 sie 12:27
Tomek.Noah: założenie że x−2≥0 => x≥2
(x2−9)√x−2=0
x2−9=0 v √x−2=0
(x=3 v x=−3 v x=2 ) ∧ x≥2
x=2 v x=3 => x∊{2,3}
25 sie 12:29
Piotr:
nic. dziedzine wyznaczyc.
iloczyn jest rowny 0 gdy jeden z czynnikow jest rowny 0.
25 sie 12:29
Mati00721: oki rozumiem, dzieki za odpowiedz
25 sie 12:30