ciągi
Olicha : trzy liczby których suma równa jest 15 tworzą ciąg arytmetyczny. jeśli do pierwszej liczby
dodamy 1, do drugiej 4, do trzeciej 19 otrzymamy ciąg geometryczny. znajdź te liczby.
w ciągu geometrycznym (an), a3=8, a6=64, oblicz wyraz pierwszy oraz iloraz ciągu
sprawdz czy dany ciąg jest geometryczny: bn=32n−2
zbadaj monotoniczność ciągu bn=2n2 −1
rozwiąż równanie: 1+4+7+...+(1+3n)=176
wyznacz ciąg geometryczny gdy a8−a4=90, a7−a5=36
oblicz długość boków i pole trójkąta prostokątnego którego obwód jest równy 120 cm2 , wiedząc
że długości boków tworzą ciąg arytmetyczny
wyznacz ciąg arytmetyczny wiedząc że s5= 35, s7=70
25 sie 12:07
Piotr:
wszystkie Ci obliczyc ?
25 sie 12:09
ICSP: tak

Wreszcie trochę zadanek dla mnie
25 sie 12:13
ICSP: Zad1
trzy liczby : a,b,c
których suma jest równa 15 : a+b+c = 15
tworzą ciąg arytmetyczny : 2b = a + c
a + b + c = 15
2b = a + c
podstawiając :
2b + b = 15
b = 5
a + c = 10
jeśli do pierwszej liczby dodamy 1 : a+1
do drugiej 4 : b+ 4
do trzeciej 19 : c + 19
to otrzymamy ciąg geometryczny : (b+4)2 = (a+1)(c+19)
mamy wiec układ równań :
a+c = 10 ⇒ c = 10 − a
81 = (a+1)(c+19)
81 = (a+1)(10 − a + 19)
81 = (a+1)(−a + 29)
81 = −a2 + 28a + 29
a2 − 28a + 52 = 0
a2 − 2a − 26a + 52 = 0
(a−2)(a−26) = 0
a = 2 v a = 26
mam więc :
a = 2 , b = 5 , c = 8
lub
a = 26 , b = 5 , c = −16
25 sie 12:38
ICSP: Zad2
a3 = 8
a6 = 64
a1 = ?
q = ?
a6 = a3 * q3
64 = 8q3
q3 = 8
q3 − 8 = 0
(q−2)(q2 + 2q + 4) = 0 ⇒ q = 2
a3 = a1 * q2
8 = a1 * 22
a1 = 2
odp a1 = q = 2
25 sie 12:40
ICSP: Zad3
bn = 32n−2 = 9n−1 = 1 * 9n−1 . tak jest geometryczny : a1 = 1, q = 9
25 sie 12:40
ICSP: Zad4
bn = 2n2 + 1
bn+1 = 2(n+1)2 + 1 = 2(n2 + 2n + 1) + 1 = 2n2 + 4n + 3
b{n+1 − bn = 2n2 + 4n + 3 − 2n2 − 1 = 4n + 2
∧ 4n + 2 > 0 wiec ciąg jest monotoniczny( stale rosnący)
n∊N
25 sie 12:42
ICSP: Zad5
1 + 4 + 7 + ... (3n+1) = 176.
ze wzoru na sumę ciagu arytmetycznego :
| 1 + 3n + 1 | |
| * (n+1) = 176 |
| 2 | |
(3n+2)(n+1) − 352 = 0
3n
2 + 5n − 350 = 0
3n
2 −30n + 35n − 350 = 0
3n(n−10) + 35(n−10) = 0
(3n+35)(n−10) = 0
| | 35 | |
n = 10 v n = − |
| − sprzeczne. |
| | 5 | |
mamy wiec ze n = 10
25 sie 12:50
Piotr:
zadanie z trojkatem to obwod raczej to 120 cm bez kwadratu.
to sposobem Ety :
trojkat prostokatny: 3,4,5 czyli 3a+4a+5a=120 ⇒ a=10
boki trojkata to 30,40,50 P=600
25 sie 12:51
ICSP: Zad6
a
8 − a
4 = 90
a
7 −a
5 = 36
a
4 * q
4 − a
4 = 90
a
4(q
4−1) = 90
a
7 − a
5 = 36
a
4q
3 − a
4*q = 36
| | 36 | |
a4q(q2−1) = 36 ⇒ a4 = |
| |
| | q(q2−1) | |
2q
2 − 5q + 2 = 0
2q
2 − 4q − q + 2 = 0
2q(q−2) − 1(q−2) = 0
(q−2)(2q−1) = 0
przypadek pierwszy : q = 2
a
7 − a
5 = 36
a
1*q
6 −a
1 * q
4 = 36
64a
1 −16a
1 = 36
48a
1 = 36
| | 1 | |
przypadek drugi : q = |
| |
| | 2 | |
a
1 − 4a
1 = 2304
−3a
1 = 2304
25 sie 13:05
Piotr:
chyba cos sie nie zgadza
25 sie 13:13
ICSP: Zad8
S
5 = 35
S
7 = 70
a
1 + a
5 = 14
a
1 + a
7 = 20
2a
1 + 4r = 14
2a
1 + 4r + 2r = 20
czyli 2r = 6 ⇒ r = 3
2a
1 + 12 = 14
2a
1 = 2
a
1 = 1
a
n = 3n − 2
25 sie 13:21
Eta:
obwód: a−r+a+a+r= 120 ⇒ a= 40
25 sie 13:22
ICSP: prostokąt ≠ trójkąt
25 sie 13:22
ICSP: Zad7 (poprawione)
boki :
a−r oraz a
przeciwprostokątna :
a+r
120 = a − r + a + a + r ⇒ 3a = 120 ⇒ a = 40
z twierdzenia Pitagorasa :
(a−r)
2 + a
2 = (a+r)
2
a
2 − 2ar + r
2 +a
2 = a
2 + 2ar + r
2
a
2 − 4ar = 0
a(a−4r) = 0
a = 0 − sprzeczne
a = 4r ok
40 = 4r ⇒ r = 10
boki : 30,40
przeciwprostokątna : 50
25 sie 13:25
Piotr:
25 sie 13:27
Eta:
Można było prościej:
(a−r)
2+a
2= (a+r)
2 ⇒ (a+r)
2−(a−r)
2= a
2
25 sie 13:29
Olicha : nie spodziewałam się że to tak łatwe, wystarczy ze spojrzę na początek Waszego zadania jako na
podpowiedź i od razu całe zadanie lecę! przydalibyście mi się na egzaminie jako koło ratunkowe

DZIĘKUJĘ ŚLICZNIE WSZYSTKIM
25 sie 15:27
Olicha : skąd w zadaniu 5 to czerwone:
1 + 3n + 12 * (n+1) = 176
we wzorze przecież jest samo n...
25 sie 15:41
ICSP: Ja bym to nazwał pułapką

mamy sume :
1 + 4 + 7 + ... + 3n + 1
i pytamy ile ta suma będzie miała w zależności od n wyrazów.
jeżeli podstawimy pod n jedynkę to : 3n + 1 = 4. Czyli suma będzie wyglądała :
1 + 4 czyli dwa wyrazy
jeżeli podstawimy dwójkę : 3*2 + 1 = 7
1 + 4 + 7 − trzy wyrazy :
dla n = 1 mamy dwa (1 + 1)wyrazy
dla n = 2 mamy trzy (2 + 1)wyrazy
dla n = 3 mamy cztery (3 + 1
wyrazy
...
dla n = n mamy n+1 wyrazów
25 sie 15:52
Basia:
można też tak to wyjaśnić
a1 = 1
a2 = 4
r = 3
stąd
an = 1+(n−1)*3 = 3n − 2
czyli 3n+1 = 3n−2+3 = 3(n+1)−2 jest n+1 − szym (a nie n−tym) wyrazem ciągu
25 sie 16:15
Gustlik: zad 1. trzy liczby których suma równa jest 15 tworzą ciąg arytmetyczny. jeśli do pierwszej
liczby
dodamy 1, do drugiej 4, do trzeciej 19 otrzymamy ciąg geometryczny. znajdź te liczby.
To mozna zrobić bez układu równań:
| | a1+a3 | | a1+a3 | |
S3= |
| *3=a2*3, bo |
| =a2 (mozna tak liczyć, jeżeli średnia arytmetyczna |
| | 2 | | 2 | |
numerow wyrazów jest całkowita)
Stąd:
a
2*3=15 /:3
a
2=5
Ciąg arytmetyczny: 5−r, 5, 5+r
Ciąg geometryczny: 6−r, 9, 24+r
Z własności ciągu geom: b
2=ac
9
2=(6−r)(24+r)
81=144+6r−24r−r
2
0=63−18r−r
2
r
2+18r−63=0
Δ=576,
√Δ=24, r
1=−21, r
2=3
Sprawdzenie:
Dla r
1=−21 mamy:
Ciąg arytmetyczny 26, 5, −16, geometryczny 27, 9, 3
Dla r
2=3 mamy:
Ciąg arytmetyczny 2, 5, 8, geometryczny 3, 9, 27
Odp: szukane liczby to 26, 5, −16 lub 2, 5, 8.
25 sie 23:23
Gustlik: wyznacz ciąg arytmetyczny wiedząc że s5= 35, s7=70
| | a1+a5 | |
S5= |
| *5=a3*5 (metoda średniej arytmetycznej opisana w poście powyżej) |
| | 2 | |
a
3*5=35 /:5
a
3=7
a
4*7=70 /:7
a
4=10
a
4−a
3=r
10−7=r
r=3
a
1=a
3−2r=7−2*3=1
a
n=a
1+(n−1)*r=1+(n−1)*3=1+3n−3=3n−2
Odp: a
n=3n−2
25 sie 23:28
Gustlik:

zbadaj monotoniczność ciągu bn=2n
2 −1
Można funkcją − rysuję wykres funkcji y=2x
2−1 (trochę połamana ta parabola, ale źle są
wyświetlane krzywe, nie wiem czemu), wiemy że dziedzina ciagu to N
+, a dla dodatnich liczb ta
funkcja rośnie − można to odczytać z wykresu, zatem ciąg a
n jest rosnący.
25 sie 23:37
Olicha : JESTEŚCIE BOSYCY! gdyby nie Wy w życiu nie nauczyłabym się do poprawki z matematyki.. co prawda
dopiero we wtorek okaże się czy zdam, ale teraz czuję się o wiele mocniejsza i przygotowana, a
każdemu z Was należy się ode mnie stokrotne dzięki
26 sie 15:58
Gustlik: Olicha, zdasz na pewno

! Pozdrawiam
26 sie 22:33
Olicha : NO TO ZDAŁAM! na 3! i wszystko zawdzięczam Wam! Wielkie dzięki

!
28 sie 23:15
Gustlik: SUPER

! Pozdrawiam
28 sie 23:33