mat
koko: rozłóż na czynniki wielomian W(x) wiedząć że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu W(x)
W(x)=x3+x2−7x−3
p=−3
25 sie 11:51
ICSP: x3 + x2 − 7x − 3 = x3 + 3x2 − 2x2 − 6x − x − 3 = x2(x+3) − 2x(x+3) − 1(x+3) = (x2 − 2x −
1)(x+3) = (x − 1 + √2)(x − 1 − √2)(x+3)
25 sie 11:53
koko: a możesz mi powiedziec o co wgl chodzi w tym? bo ja tego wgl nie rozumiem
25 sie 11:59
ICSP: a umiesz dzielić wielomiany ?
25 sie 12:01
Piotr:
chodzi, zeby rozlozyc wielomian
ICSP ladnie pogrupowal ale mozesz podzielic wielomian
przez x+3 i otrzymasz wielomian stopnia nizej (czyli drugiego) i wtedy juz mozesz klasycznie
Δ.
25 sie 12:01
Eta:
2 sposób
Z dzielenia (x3+x2−7x−3) : (x+3) −−− otrzymujesz x2−2x−1 , Δ =... x1= ... x2=...
to: W(x)= (x+3)(x−x1)(x−x2)
otrzymasz taki rozkład jaki podał ICSP
25 sie 12:03
koko: a to x+3 jest dlatego że p= −3?
25 sie 12:05
Eta:
(x−p) = (x−(−3))= ...
25 sie 12:06
25 sie 12:07
ICSP: ale grupowanie jest szybsze
25 sie 12:14
pigor: ... no to może jeszcze nieco inaczej , choć początek taki sam , który
sugeruje mi właśnie dane p= −3 , a więc
x3+x2−7x−3= x
3+3x
2−2x
2−6x−x−3= x
3−2x
2−x + 3x
2−6x−3=
= x(x
2−2x−1) + 3(x
2−2x−1)=
(x2−2x−1) (x+3)= (x+3)(x
2−2x+1−2)= (x+3)[(x−1)
2−
√22]=
=
(x+3)(x−1−√2)(x−1+√2) i tyle, ale:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
jeszcze może prościej dla niektórych np. tak :
x3+x2−7x−3=(x+3) (x2+ax+c)= x
3+ax
2+cx+3x
2+3ax+3c= x
3+(a+3)x
2+(c+3a)x+3c ⇔
⇔ a+3=1 i c+3a=−7 i 3c=−3 ⇔ a=−2 i c=−1 i c=−1 ⇔
a=−2 i c=−1, więc
x3+x2−7x−3= (x+3) (x2−2x−1) i dalej chyba jasne, jak wyżej . ...
25 sie 12:20
Eta:
Ja już wiem, jaki tu komentarz napisze
Gustlik 
i słusznie
25 sie 12:22
Piotr:
schemat Hornera?
25 sie 12:24
25 sie 12:25
koko: pigor:
dlaczego tak? x3+3x2−2x2−6x−x−3= x3−2x2−x + 3x2−6x−3
25 sie 13:37
Gustlik: Najlepiej Hornerem − tu jest wyjaśnienie:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1401
1 1 −7 −3
−3 1 −2 −1 0
(x+3)(x
2−2x−1)=0
dalej Δ, x
1, x
2...
Pigor i
ICSP − z Warszawy do Wrocławia przez Pekin.... Napiszcie do CKE, żeby
wydłużyli czas trwania matury z 3 do 12 godzin, wtedy każdy maturzysta zdąży rozwiązać takie
zadanie Waszymi metodami.
25 sie 23:02
Eta:
25 sie 23:11
ZKS:
To jeszcze jeden sposób.

W(x) = ax
3 + bx
2 + cx + d
{−3x
1x
2 = 3 ⇒ x
1x
2 = −1
{x
1 + x
2 − 3 = −1⇒ x
1 + x
2 = 2 ⇒ x
2 = 2 − x
1
x
1(2 − x
1) = −1
x
12 − 2x
1 − 1 = 0
Δ = 8
√Δ = 2
√2
Więc W(x) = (x + 3)(x − 1 +
√2)(x − 1 −
√2).
25 sie 23:34
pigor: ... brawo
ZKS , nie ma to jak rzadko doceniany Viete'a . ...
26 sie 00:43
ICSP: Fajny sposób rozkładu na czynniki
26 sie 00:55
Piotr:
no

a nie tam Horner
26 sie 01:05
Gustlik: Piotr − tylko że Horner jest najszybszy, co na maturze ma znaczenie.
26 sie 02:19