Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych większych od 537: a) o dowolnych cyfrach
Konkordia: Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych większych od 537:
a) o dowolnych cyfrach,
b) o różnych cyfrach?
Jedyne co wymyśliłam, to to, że 999−537=462, ale nie wiem czy to dobrze i nie wiem co dalej.
Jakich wzorów mam tutaj użyć? Pomocy!
25 sie 11:34
Tomek.Noah: zauważ ze trzy cyfrowe liczby zaczynają się od 100 a wg twoich rachunków to od 1
25 sie 12:17
Eta:
a) 452 takie liczby
b) cyfry nie mogą się powtarzać
1
o−−−−wszystkie zaczynające się na 6,7,8,9
4*9*8= ... takich liczb
2
o −−− wszystkie zaczynające się 54, 56, 57, 58, 59
5* 8=... takich liczb
3
o −−− zostają jeszcze dwie: 538, 539
R−m : ............
25 sie 12:36
Eta:
W a) oczywiście ma być 462 takie liczby
25 sie 12:50
Konkordia: Kurcze, nadal nie rozumiem podpunktu b
25 sie 16:15