logarytmy z wykładniczą
Olicha : x−lg5=xlg5+2lg2−lg(1+2x)
D: 2x>−1 ⋀ 5x>0 ⇒x∊R
lg10x−lg5=lg5x+lg4−lg(1+2x) ⇒ 10x5=5x *41+2x ⇒ ...
i w tym miejscu utknęłam i nie wiem co dalej
25 sie 10:25
pigor: ... z log(1+2
x) nie wolno robić tego co ty zrobiłaś , a ja bym zrobił np. tak : w zbiorze
x∊R dane równanie :
x−lg5=xlg5+2lg2−lg(1+2x) ⇔ x−xlg5= lg5+lg4−lg(1+2
x) ⇔ x(1−lg5)+lg(1+2
x)= lg20 ⇔
⇔ x(lg10−lg5)+lg(1+2
x)= lg20 ⇔ xlg2+lg(1+2
x)= lg20 ⇔ lg2
x+lg(1+2
x)= lg20 ⇔
⇔ lg2
x(1+2
x)= lg20 ⇔ 2
x(1+2
x)= 20 ⇔
(2x)2+2x−20= 0 ⇔
⇔ (2
x)
2+5*2
x−4*2
x−20= 0 ⇔ 2
x(2
x+5)−4(2
x+5)= 0 ⇔ (2
x+5)(2
x−4)= 0 ⇔
⇔ 2
x−4=0 i 2
x+5 >0 ⇔ 2
x=2
2 i x∊R ⇔
x=2 . ...
25 sie 11:48