help
Grześ1992: Rozwiąż równanie liniowe drugiego rzędu(wiele przykładów mi wychodzi, ale z tymi mam problem

)
Proszę o waszą pomoc

1)y''+4y=2sin2x−3cos2x+1
2)y"−9y=6cos3x
22 sie 18:57
Grześ1992: na prawdę nikt tego nie potrafi zrobić ?
22 sie 20:58
Grześ1992: naprawdę* wow
22 sie 20:58
Krzysiek: najpierw rozwiązujesz równanie jednorodne czyli rozwiązujesz równanie charakterystyczne
następnie metodą przewidywania rozwiązujesz równanie niejednorodne
22 sie 21:28
Grześ1992: ja to wiem mogę Ci zrobić jakiś przykład bardzo podobny ale akurat w tych dwóch nie mam pojęcia
co robię źle...

Może jutro napiszę jak to robię i wtedy mi powiecie co jest nie tak teraz
niestety nie mam czasu..
22 sie 21:32
22 sie 21:35
Grześ1992: widząc to rozwiązanie jeszcze mniej widzę xD
23 sie 09:07
Grześ1992: up
25 sie 09:21
Tomek.Noah: 2)
y"−9y=6cos3x
y"−9y=0
r
2−9=0
r
1=3, r
2=−3
y
1=c
1e
3x+c
2e
−3x
a teraz tak:
y
2=Acos3x+Bsinx3x
y'
2=3Bcos3x−3Asin3x
y"
2=−9Acos3x−9Bsin3x
y"
2−y
2=−18Acos3x−18Bsin3x=6cos3x
−18A=6
−18B=0
B=0
y=y
1+y
2
25 sie 11:48
Tomek.Noah: chochlik się wdarł 10 linijka y"2−9y2
25 sie 11:49
Grześ1992: dzięki
25 sie 13:58
Grześ1992: | | 1 | |
Już chyba sobie poradziłem z tym przykładem(tylko w odpowiedziach zamiast − |
| cos2x jest |
| | 2 | |
| | 3 | |
− |
| cos2x...a reszta się zgadza myślę, że autor się pomylił) |
| | 16 | |
y"+4y+2sin2x−3cos2x+1
r
2+4=0
Δ=−16<0
α=0 ; β=2
y=C
1cos2x+C
2sin2x
1)f(x)=W
s(x)
y=Ax+B
y'=A
| | 1 | |
y"=0 ; 4Ax+4B=1 ; A=0 ; B= |
| |
| | 4 | |
2)f(x)=x(Acosmx+Bsinmx) ,bo Δ<0 ,α=0 i β=m
y=x(Acos2x+Bsin2x)
y'=Acos2x+Bsin2x+x(−2Asin2x+2Bcos2x)
y"=−4Asin2x+$Bcos2x−4xAcos2x−4xBsin2x (po uproszczeniu)
−4Asin2x+4Bcos2x−4xAcos2x−4xBsin2x+4x(Acos2x+Bsin2x)=2sin2x−3cos2x
| | 1 | | 3 | |
y=x(− |
| cos2x− |
| sin2x) |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
yc=C1cos2x+C2sin2x+ |
| +x(− |
| cos2x− |
| sin2x) |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
25 sie 14:13
Grześ1992: teraz mam taki przykład:
y"−3y'=−xe−x
r2−3r=0
r1=0 ∨ r2=3 ; Δ>0
y=C1+C2e3x
No więc moje pytanie, postać ogólna będzie wyglądać tak? :
y=xe−x(Ax+B)
25 sie 15:46
Grześ1992: Nie "postać ogólna" a raczej "całka szczególna" jak się nie mylę...
25 sie 15:48
Tomek.Noah: hmmm Wn(x)ex→Wn+1(x)ex już nie pamietam jak to było z tymi przewidywaniami ...
25 sie 15:55
Grześ1992: no trudno pokombinuję wtedy sam jak uda mi się rozwiązać to wrzucę
25 sie 16:00
Tomek.Noah: poszukam w swoim księgozbiorze to sobie przypomnę co i jak
25 sie 16:02
Tomek.Noah: Ok a więc tak; mamy coś takiego Wn(x)ekx
jeśli liczba k nie jest pierwiastkiem równania to całka przwidywania wygląda tak samo czyli
Wn(x)ekx
jeśli liczba k jest m krotnym pierwiastkiem rownania to całka przewidywan wyglada tak:
xmekxWn(x)
25 sie 16:09
Tomek.Noah: nie źle, wcześniej dobrze pisałem czyli jak mamy Wn(x)ekx to przewidywania będa takie :
Wn(x)ekx lub Wn+1(x)ekx
25 sie 16:16
Grześ1992: czyli będzie po prostu y=e−x(Ax+B) myślałem wstawić jeszcze x−a, bo jest jeszcze warunek
co do wielomianu jeżeli r1⋁r2 =0 to k=1 we wzorze y=Zs(x)*xk
25 sie 16:38
Grześ1992: no, więc udało się zrobiłem, dzięki Tomku
25 sie 17:09
Tomek.Noah:
25 sie 17:47