.
olka: 1.wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=2cos2x−4cosx+3
21 sie 11:59
TOmek: jeśli dobrze pamietam to robiło to się tak:
cos−t
t∊<−1,1>
2t2−4t+3
Δ=14−4*2*3<0
a>0
p=xw=1
narysuj sobie teraz ten wykres i zbior wartosci bedzie w przedziale <−1,1>
czyl zbiorem wartosci jest f(1) do f(−1)
czyli zb. warto ∊ <1,9>
21 sie 12:12
Bogdan:
a po co tu Δ?, jest niepotrzebna.
21 sie 13:06
pigor: ... lub tak :
f(x)=2cos
2x−4cosx+3= 2(cos
2x−2cosx+1−1)+3=
2(cosx−1)+1 , ale
|cosx|≤1 ⇔ −1≤ cosx ≤1 /+(−1) ⇔ −2≤ cosx−1 ≤0 /*(−1) ⇒ 2≥ 1−cosx ≥0 /
2 ⇔
4≥ (1−cosx)
2 ≥0 /* 2 ⇔
0≤ 2(cosx−1)2 ≤ 8 /+1 ⇔
1≤ 2(cosx−1)
2+1 ≤
9 ⇒
⇒
f(x)∊<1;9> − szukany
zbiór wartości danej funkcji
f . ...
21 sie 13:09
Bogdan:
Odcięta wierzchołka paraboli y = 2t2 − 4t + 3 ma wartość tw = 1 (nie xw, bo nie ma
tu takiego oznaczenia)
tw ∊ <−1, 1>
Wystarczy teraz obliczyć f(1) = 2*12 − 4*1 + 3 i analogicznie f(−1)
21 sie 13:10