pomozcie
JOWITA: Witam mam pytanie odnosnie jednego zadadania zamieszczonego na stronie Pana Jakuba jest to
zadanie z kombinacji z duzym lotkiem.
GRAJAC W DUZY LOTEK WYBIERASZ 6 LICZ Z 49.ILE JEST MOZLIWYCH WYNIKOW W TEJ GRZE?rozwiazanie
rozumiem tylko czy ktos jest w stanie wytlumaczyc jakis prostszy sposob od P.Jakuba
21 sie 09:45
JOWITA: albo wyjasnic dlaczego w razwiazaniu SILNIA 49 jest w mianowniku rozpisywana dopiero od
43?dlaczego akurat od 43 rozumiem ze gdyby mnozyl 1x2x3.................x49 to za duzo roboty
ale czemu zaczal od 43?
21 sie 09:49
picia:
silnia akurat jest rozpisywana od 43 ale w liczniku! i jest to robione po to, by skrocic z ta
silnia 43! w mianowniku.
21 sie 10:08
JOWITA: czyli nap jezeli mam 8! dzielone na 2!x(8−2)! to moge sobie rozpisac tutaj od szejsciu do 8
tak
21 sie 10:12
Trivial:
Mamy zbiór 49 ponumerowanych kul. Wybieramy z nich 6 bez zwracania. Kolejność kombinacji nie ma
| | | |
znaczenia. → Liczba wszystkich możliwych kombinacji to | , czyli: |
| | |
| | 49! | | 43!*44*45*46*47*48*49 | |
= |
| = |
| = ... |
| | 6!*(49−6)! | | 6!*43! | |
21 sie 10:12
Aga1.: Jowita, pojęcie kombinacji znasz?
Czy zadanie było tak rozwiązywane?
| | 49! | | 49! | |
= |
| = |
| = |
| | 6!*(49−6)! | | 6!*43! | |
21 sie 10:13
picia:
tak, w liczniku rozpiszesz od 6! i bedziesz mogla skrocic.
21 sie 10:14
JOWITA: dzieki wszystkim juz rozumiem
21 sie 10:15
Bogdan:
| | 49*48*47*46*45*44 | |
= |
| |
| | 1*2*3*4*5*6 | |
| | n * (n−1) * (n−2) * ... * (n−k+1) | |
= |
| |
| | 1 * 2 * 3 * ... * k | |
21 sie 10:16
Bogdan:
Jak pokazałem można obliczać liczbę k−elementowych kombinacji utworzonych z n elementów
bez stosowania silni.
| | | | 17 * 16 * 15 | |
Przykład: | = |
| |
| | | 1 * 2 * 3 | |
21 sie 10:18