dziedzina funkcji
malina: wyznaczyc dziedzine funkcji:
f(x) = x/1−x4
20 sie 22:37
Eta:
R\{−1,1}
20 sie 22:38
malina: możesz to rozpisac jak do tego doszłaś? mam totalne zaćmienie, zmęczenie materiałem ; /
20 sie 22:40
asdf: Zasada: Nigdy cholero nie dziel przez zero
1 − x4 ≠ 0
−x4 ≠ −1
x4 ≠ 1 x≠ − 1 x ≠ 1
20 sie 22:43
Eta:
tylko dla x=1 v x= −1 mianownik 1−x4=0
20 sie 22:44
malina: uups...pomyłka tam w mianowniku jest 1+x4 i tu jest problem że nic nie wychodzi a dziedzina
jest mi potrzebna...
20 sie 22:44
asdf: D = R {0}
20 sie 22:45
Eta:
D= R
20 sie 22:45
Eta:
asdf 
dlaczego "wyrzuciłeś " zero?
20 sie 22:46
asdf: | | x | |
y = |
| , nie wiem  góry też nie trzeba rozpatrzyć? |
| | 1 − x4 | |
20 sie 22:49
picia:
a po co
20 sie 22:51
20 sie 22:52
Eta:
"Góra " ma się całkiem, całkiem .....byle do nowych wyborów

Licznik dowolną liczbą i tylko mianownik ma być różny od zera!
20 sie 22:52
asdf: Trochę czasu minęło od matury, ale góry czemu nie można uwzględniać?
20 sie 22:56
picia:
patrzysz co jest w
liczniku
a że tam nic takiego nie ma to zostawiasz w spokoju

PS a
szklanki sie czepiasz
20 sie 23:00
Eta:
teraz:
D: w liczniku x−2≥0 i w mianowniku x−1≠0
20 sie 23:05
asdf: Już mi się przypomniało

Gdyby było:
| √x | |
| , to w tym przypadku dla R+? |
| 1 − x4 | |
Ja się nikogo nie czepiam, tylko zwracam uwagę albo staram się podpowiedzieć...szanowna
szklanka próbuje skakać na złamanej nodze...później sobie tylko krzywdę zrobi.
20 sie 23:06
asdf: @Eta
czytam w myślach
20 sie 23:07
ICSP: asdf naucz się wyznaczać dziedzinę
20 sie 23:09
picia:
20 sie 23:09
asdf: D= R+/{1}
20 sie 23:12
asdf: ?
20 sie 23:12
picia:
20 sie 23:14
szklanka: przecież dziedzina to 1−x4=0
x4=1
dziedzina to 1 a także −1
20 sie 23:15
picia:
asdf a 0 nalezy do dziedziny czy nie?
szklanka − o co Ci chodzi?
20 sie 23:17
asdf: @szklanka
1 oraz −1 to przeciwdziedzina, w dodatku u góry jest pierwiastek stopnia drugiego (√x), czyli
R+ (≥0)
−1 odpada bo nie należy do zbioru R+, zostaje 1, który się po prostu wyklucza
20 sie 23:17
20 sie 23:20
szklanka: może tak ale dla licealisty to pozostaje tak jak napisałem
20 sie 23:22
picia:
20 sie 23:22
szklanka: i nie denerwuj mnie! na noc bo nie zasne
20 sie 23:23
mala2:
1−x4≠0
1−14=0 i 1−(−1)4=0
x ≠ 1 i x ≠ −1
D ∊ R \{1,−1)
20 sie 23:24
picia:
@szklanka, przecie Eta Ci napisala, ze wyznaczenie dziedziny to :
Podać wszystkie wartości "x" dla których wyrażenie ma sens
20 sie 23:24