nie wiem
szklanka:
Oprocentowanie kredytu mieszkaniowego w banku Rozwoju wynosiło dotychczas 6%. Zarząd banku
podniósł oprocentowanie o 20%. O ile punktów procentowych wzrosło oprocentowanie tego kredytu.
?
Znalazłem taką treść:
Punkt procentowy to różnica w wielkościach wyrażonych w procentach
a mimo to prawidłowa odpowiedz to 1,2 punkta procentowego
20 sie 21:11
Aga1.: x− kwota kredytu
6%x=0,06x− początkowe odsetki od kredytu
0,06x+20%*0,06x=0,06x+0,012x=0,072x=7,2%x odsetki , gdy wzrosło oprocentowanie.
Odp.7,2−6=1,2
20 sie 21:17
20 sie 21:18
asdf: | 6 | | 12 | | 72 | |
| * |
| = |
| = 7,2% |
| 100 | | 10 | | 1000 | |
7,2% − 6% = 1,2%, czyli o tyle
punktów procentowych wzrosło
20 sie 21:20
szklanka: Mam pytanie czy to zadanie można zrobić tak samo jak do góry?↓
Bank obniżył oprocentowanie kredytu z 15% na 13,5%.
O ile punktów procentowych bank obniżył oprocentowanie kredytu?
20 sie 22:31
mala2:
o 1,5 punkta, o 10%
20 sie 22:47
szklanka: no ale jak to zrobić jak Aga1 bo mi nie wychodzi
20 sie 22:49
mala2:
15%= 0,15 −− początkowe odsetki
13,5% = 0,135
p = 1,5
20 sie 22:58
pigor: ... niech
x%=? − szukana liczba punktów procentowych, to
z warunków zadania :
(6+x)%=120%*6% /*100 ⇔ 6+x=1,2*6 ⇔
x=1,2 ⇔ x%=1,2% . ...
20 sie 23:13
szklanka: mam problem bo na stronie jest o punktach procentowych
http://matematycznie.blox.pl/2011/04/Punkty-procentowe.html
gdy robie to zadanie według tego co tam jest napisane to wychodzi 14 punktów procentowych i
źlee

Skąd mam wiedzieć kiedy użyć tego normalnego sposobu na punkt procentowy a kiedy tego
na tej stronie
20 sie 23:19
pigor: ... a co do Banku np. ta
(15−x)% =13,5% ⇔ 15−x=13,5 ⇔
x%=1,5% − o tyle punktów procentowych
obniżył oprocentowanie, zaś
(100−x)%*15%=13,5% /:15% ⇔ (100−x)%= 0,9 /*100 ⇔
⇔ 100−x=90 ⇔
x%=10% − o tyle procent obniżył bank oprocentowanie . ...
20 sie 23:25
szklanka: super, to zrób tak samo to zadanie↓
Oprocentowanie kredytu mieszkaniowego w banku Rozwoju wynosiło dotychczas 6%. Zarząd banku
podniósł oprocentowanie o 20%. O ile punktów procentowych wzrosło oprocentowanie tego kredytu.
?
i nie wychodzi
20 sie 23:33
20 sie 23:34
20 sie 23:34
szklanka: ja wiem , ale dlaczego jak robie zadanie ↓
Oprocentowanie kredytu mieszkaniowego w banku Rozwoju wynosiło dotychczas 6%. Zarząd banku
podniósł oprocentowanie o 20%. O ile punktów procentowych wzrosło oprocentowanie tego kredytu.
?
według tej strony
http://matematycznie.blox.pl/2011/04/Punkty-procentowe.html ,to nie wychodzi mi 1,2 , o co chodzi?
20 sie 23:37
szklanka:
20 sie 23:47
Eta:
Wytłumaczę Ci tak:
Po podwyżce o 20%
6%+20%*6% = 0,06+0, 012 = 0,072 = 7,2%
różnica 7,2% −6%= 1,2 pp
20 sie 23:50
20 sie 23:58
szklanka: Punkt procentowy to różnica w wielkościach wyrażonych w procentach, a więc:
1)Bank obniżył oprocentowanie kredytu z 15% na 13,5%.
a)O ile punktów procentowych bank obniżył oprocentowanie kredytu?
a) 15%−13,5% = 1,5 pp
2)Oprocentowanie kredytu mieszkaniowego w banku Rozwoju wynosiło dotychczas 6%. Zarząd banku
podniósł oprocentowanie o 20%.
a)O ile punktów procentowych wzrosło oprocentowanie tego kredytu. ?
20%−6%=14pp
21 sie 00:01
szklanka: nie, nicku nie zmieniam , jak zmienię to powiem
21 sie 00:06
szklanka: odpowie mi ktoś na to pytanie?
21 sie 00:19
21 sie 00:20
Eta: 1/ dobrze
2/ źle ( napisałam Ci rozwiązanie) patrz 23:50
21 sie 00:21
szklanka: już rozumuję, banał
21 sie 00:28
szklanka: Gdybym zmienił treść zadania i zamiast o 20% dałbym na 20% to wtedy punkty procentowe wynosiły
by 14, prawda? Czyli↓
Oprocentowanie kredytu mieszkaniowego w banku Rozwoju wynosiło dotychczas 6%. Zarząd banku
podniósł oprocentowanie na 20%. O ile punktów procentowych wzrosło oprocentowanie tego
kredytu. ?
21 sie 00:36
mala2: o 14 pp.
21 sie 00:40