wymierne
szklanka: mam takie liczby:
√1916
√23
które z wymienionych są wymierne i dlaczego?
20 sie 20:22
20 sie 20:24
Eta:
20 sie 20:25
szklanka: wszystkie są wymierne
20 sie 20:34
szklanka: według mnie a według tego gościa na dole √23 jest niewymierna
20 sie 20:36
20 sie 20:36
Saizou : | | 9 | | 25 | | √25 | | 5 | |
a) √1 |
| =√ |
| = |
| = |
| zatem l. wymierna
|
| | 16 | | 16 | | √16 | | 4 | |
| | 2 | | √2 | |
b) √ |
| = |
| l. niewymierna bo √2 i √3 jest niewymierny |
| | 3 | | √3 | |
20 sie 20:37
szklanka: jezu no tak dzięki
20 sie 20:39
Godzio:
Saizou, czyli liczba 1 jest niewymierna bo:
| | √2 | |
1 = |
| , √2 − niewymierny |
| | √2 | |
Kiepskie uzasadnienie
20 sie 20:39
20 sie 20:42
Godzio:
W uzasadnieniu tego nie ma. to i tak mnie nie przekonuje

Czekam dalej
20 sie 20:43
20 sie 20:46
Saizou : kiedy mianownik, albo licznik są liczbą niewymierną przy założeniu że mianownik≠licznika
20 sie 20:48
Godzio:
Po co kombinować z takimi opisami ?
| | √6 | |
Tak jak Eta pokazała, |
| jest niewymierny, ponieważ |
| | 3 | |
dzieląc/mnożąc/dodając/odejmując liczbę wymierną i niewymierną zawsze otrzymamy liczbę
niewymierną i tyle.
20 sie 20:52
Eta:
| | √6 | |
A skąd to się wzięło ? ten |
| ?  |
| | 3 | |
20 sie 20:53
Saizou : | √2 | | √3 | | √2*√3 | | √6 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| √3 | | √3 | | √3*√3 | | 3 | |
20 sie 20:56
Eta:
Saizou ja czekałam na takie pytanie od "filiżanki"
20 sie 20:58