Układ równań
Bajka: Rozwiąż algebraicznie lub graficznie następujący układ równań:
y+|x−2|=3
y=|x+2|−1
20 sie 19:36
Eta:

Metoda graficzna:
y = −|x−2|+3 −−−−− wykres zielony
y = |x−2|−1 −−−−− wykres niebieski
Punkty wspólne obydwu wykresów na
czerwonym odcinku na prostej y=x+1
to
rozwiązaniem układu równań, są wszystkie punkty (x,y)
takie,że: y= x+1 dla x€<−2, 2>
20 sie 20:20
Bajka: A mogę prosić jeszcze o rozwiązanie algebraiczne.
20 sie 20:29
Eta:
Spróbuj samodzielnie

Podam jedynie wskazówki:
y= −|x−2|+3 i y= |x+2| −1
rozpatrz przedziałami 1
o x€ ( −
∞, −2)
2
o x€ <−2, 2)
3
o x€ <2,
∞)
Powodzenia

..... a wynik masz z interpretacji geometrycznej
20 sie 20:42
Eta:
Szkoda,że nie znasz słowa
dziękuję
20 sie 20:43
Bajka: Zawsze za zrobienie zadań piszę DZIĘKUJĘ
20 sie 20:49
Eta:
Hmmm .... a ja tu nie widzę
20 sie 20:50
Bajka: Bo zadanie nie było skończone.
20 sie 20:51
Eta:
Logiczne myślenie

20 sie 20:52
Bajka: Zrobiłam te zadanie, ale bardzo proszę o sprawdzenie:
|x+2|−1+|x−2|=3
x+2+x−2=4 ∨ −x−2−x+2=4
2x=4 ∨ −2x=4
x=2 ∨ x=−2
y=x=2−1
y=x+1
20 sie 21:00
Aga1.: Źle, musisz rozpatrywać trzy przypadki, wskazówek udzieliła Ci Eta
20 sie 21:03
Bajka: Czy to tak ma być:
1. (−∞,−2)
−x−2−x+2=4
−2x=4
x=−2
2. <−2,2)
x+2−x+2=4
2x=0
x=0
3. <2,+∞)
x+2+x−2=4
2x=4
x=2
y=x+2−1
y=x+1
20 sie 21:13
Aga1.: 1.
−2∉(−∞,−2)
2.
0=0
Rozwiązanie x∊<−2,2)
3.
2∊<2,∞)
Odp.
x∊<−2,2>
20 sie 21:22
Bajka: DZIĘKUJĘ.
20 sie 21:24