Nowe
Paweł: Rozwiąż równanie:
| 1 | | 4 | | 3 | |
| − |
| + |
| =0 |
| x−1 | | (x−1)2 | | (x−1)3 | |
20 sie 18:52
ICSP: D : x ∊ R\{1}
| 1 | | 4 | | 3 | |
| − |
| + |
| = 0 // (x−1)3 |
| x−1 | | (x−1)2 | | (x−1)3 | |
x
2 − 2x + 1 − 4x + 4 + 3 = 0
x
2 − 6x + 8 = 0
Δ = 36 − 32 = 4
√Δ = 2
x
2 = 2
obydwa nalezą do dziedziny.
20 sie 18:56
Eta:
Założenie x≠1
można pomnożyć równanie przez (x−1)3
(x−1)2−4(x−1) +3=0 x−1= t
t2−4t+3=0 ⇒ (t−1)(t−3)=0 ⇒ (x−2)(x−4)=0 ⇒ x=2 v x=4
20 sie 18:57
Eta:
20 sie 18:58
ICSP: ładne podstawienie

Gratuluje pomysłowości
20 sie 18:59
Eta:
20 sie 19:01
Paweł: Dobra a takie coś?
20 sie 19:14
Eta:
D= R \ {3}
mnożymy równanie przez (x−3)
4−(x−3)*|x−2| +4(x−3)=0
rozpatrz przypadki : 1
o dla x < 2
2
o dla x ≥2
po rozwiązaniu uwzględnij dziedzinę ........
powodzenia

Poprawność rozwiązań możesz łatwo sprawdzić podstawiając wyznaczony "x"
do równania pierwotnego
20 sie 19:59