rozstrzygnąć
szklanka: http://www.matematyka.pl/106719.htm
i teraz:
"Postępując w podobny sposób, rozstrzygnij, czy liczba......jest wymierna czy niewymierna"
jak powstaje równanie kwadratowe i jak ten przykład zrobić
20 sie 17:43
picia:
przeciez tam masz wyjasnione...
20 sie 17:51
szklanka: dobrze ale niw wiem skad ten kwadrat nie wiem skad to sie wzielo no x2−x−6=0
20 sie 17:58
picia:
jest podstawienie x z potem x2.
20 sie 18:00
asdf: taki banał, może pomoże: √6 = 2√6
20 sie 18:02
szklanka: o co chodzi z tymi pierwiastkami bo chyba nie znam wzorów tutaj
20 sie 18:49
asdf: x = √6 + √6 +√6, więc x2 = 6 + √6 + √6 +√6, czyli:
x2 = 6 + x
x2 − 6 − x = 0
Δ = 25
√Δ = 5
x1 = 3
x2 = −2
Teraz wystarczy zauważyć, że nie ma pierwiastka stopnia drugiego z liczby ujemnej,
więc zostaje odp: x = 3
20 sie 19:10
asdf: nie znasz podstaw, a bierzesz się za takie zadania. Ale nie poddawaj się
20 sie 19:12
szklanka: ok wiem że tezrba tak to rozwiazac ale skad ja mam niby wiedziec ze to ma byc x2 a nie x3
albo x2 heee?
20 sie 19:15
stol: w zaleznosci od stopnia pierwiastka tutaj byl pierwiastek drugiego stopnia wiec dostalismy x2
20 sie 19:28
Eta:
miłosz przemienił się w
szklankę
20 sie 19:34
picia:
tak myslalem!
20 sie 19:36
Eta:
20 sie 19:36
szklanka: tak to ja teraz mam nick szklanka
20 sie 19:42
picia:
Eta wszechwiedząca!
20 sie 19:43
szklanka: x = √√6 + √6 +√6 gdzie tu widać pierwiastek drugiego stopnia co?
20 sie 19:43
picia:
√16 ktorego stopnia tu jest pierwiastek
20 sie 19:45
szklanka: no właśnie ja nie wiem jak mogę takich rzeczy nie wiedzieć pierwszy raz spotykam się z takim
czymś jak bym miał 3√16 to bym wiedział że trzeciego stopnia ale jak mam √16 to żadnego
stopnia nie widze
20 sie 19:48
szklanka: może dlatego drugiego bo 42 ?
20 sie 19:49
picia:
2stopnia bo drugiego! tak sie przyjelo!masz kalkulator? to zobacz, ze przy pierwiastku nie masz
jego stopnia. jesli masz starego typu to wpisz np 100 i wcisnij pierwiastek.
20 sie 19:52
Eta:
20 sie 19:53
szklanka: aha,no to trzeba było odrazu że jakikolwiek pierwiastek jest zawsze drugiego stopnia
20 sie 19:54
picia:
ciekawe jak to narysowac

tu kwestia stopnia pierwiastka.
20 sie 19:55
picia:
nie jakikolwiek! tylko jesli nie jest napisany jego stopien to w domysle jest to stopien 2!
20 sie 19:56
szklanka: aha no to mogłaś tak od razu napisać i nie było by tych zbędnych pytań
20 sie 19:58
picia:
spojrz na wpis asdf z 18:02
20 sie 19:59
Eta:
Oj
szklanko jak ty zdasz tę maturę ? z takimi brakami w podstawie!
A z tego co wiem , chcesz zdawać też rozszerzoną
20 sie 20:01
szklanka: nie martw się zdam zdam
20 sie 20:14
asdf: szklanka, ile lat do matury?
20 sie 21:00
szklanka: 8 miechów
20 sie 21:09
asdf: To do roboty

Podstawa czy rozszerzenie?
20 sie 21:15
picia:
rozszerzenie !
20 sie 21:19
asdf: odważnie

Ja tylko podstawę zdawałem
20 sie 21:21
szklanka: asdf a co ja robię co

Podstawa i rozszerzenie
20 sie 21:22
asdf: nie wiem co robisz, to zadanie wygląda na proste..Jak piszesz rozszerzenie to dobrze ogarnij
podstawy, jak wykonywać działania, co można, a co nie... Później, żebyś trochę się poduczył
myślenia polecam Ci "MATEMATYKA DLA MYŚLĄCYCH" −
http://www.math.uni.wroc.pl/mdm/
Dobrze rozwija myślenie. Poziom
podstawowy (przynajmniej na maturze 2012) był tak naprawdę zerowy, wszystko robiło się
schematami, a ten "kurs" pomaga i to bardzo

Na rozszerzenie się na pewno przyda. Jak
zdajesz rozszerzenie to powiedz to swojej nauczycielce z matematyki o tym, będziesz mieć nieco
więcej nauki, ale wiesz na co się piszesz...
20 sie 21:31
szklanka: dzięki bardzo ASDF,
20 sie 22:24
ania: odrzucamy −2 nie dlatego, że nie ma pierwiastka z liczby ujemnej (co jest prawdą ale nie tu, bo
tu x nie występuje pod pierwiastkiem) tylko dlatego, że wynikiem pierwiastkowania kwadratowego
jest zawsze liczba dodatnia
21 sie 12:05